Languages

Predstavljen Erasmus+ projekt DigiLing

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predstavljen je Erasmus+ projekt DigiLing: Trans-European eLearning Hub for Digital Linguistics.

DigiLing je projekt Erasmus+ nastao s ciljem dizajniranja kurikuluma o digitalnoj lingvistici koji bi kao rezultat trebalo dovesti do poboljšanja Europskih sveučilišnih programa te ih evoluirati da budu kompetentni trenutnim industrijskim zahtjevima. Potreba za prekvalificiranjem postojeće radne snage također je doprinjela nastanku ovoga projekta koji pruža online mogućnost pohađanja diplomskog studija sa adekvatnim kolegijima koji pružaju kompetencije iz područja digitalne lingvistike.

“Studenti koji završe studij digitalne lingvistike biti će traženi kod poslodavaca i moći će se zaposliti u poduzećima što danas baš i nije praksa da se humanist zaposli u poduzeću. Ovaj studij će ići u akreditaciju te se nadamo da će postati legitiman sveučilišni studiji. Poslodavci neće morati razmišljati o tome je li to sveučilišni studij ili nije jer će on to biti. DigiLing još uvijek nije u fazi akreditacije, ali mi radimo na tome da promoviramo što sve potencijalni korisnici odnosno studenti digitalne lingvistike trebaju znati i koje će vještine zadobiti završetkom ovoga studija. Smatramo da će po promociji prve generacije studenata poslodavci u našem okruženju već biti upoznati s programom i blagodatima koje donosi”, istaknula je Petra Bago, voditeljica ovoga programa ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu kao jednog od pet sveučilišnih partnera.

Sama ideja nastanka programa i odabir sedam kolegija koji su trenutno ponuđeni je nastala u suradnji s nekoliko korporacija koje su dobrovoljno sudjelovale u istraživanjima tržišta rada. Istraživanjem se identificiralo koje kompetencije digitalne lingvistike su potrebne i koje treba uključiti u sam kurikulum studija.

”Sada smo u trećoj godini projekta. Budžet je oko 230 000 eura što je za Europske projekte ustvari jako mali novac. Ovaj projekt nije veliki, ali i dalje mislim da smo jako puno toga postigli do sada, a još nismo ni gotovi” dodala je Bago.

Sve potrebne informacije, ali i sam studij i svi kolegiji te informacije o nastanku projekta i provedenim istraživanjima se nalaze na mrežnim stranicama projekta ( http://www.digiling.eu/). Cijeli studij je besplatan te javno dostupan svima koji se žele unaprijediti na ovom podrućju digitalne lingvistike ili se žele informirati o nastanku, istraživanjima i rezultatima programa.