prof. dr. sc. Antun Lučić

Email: antun.lucic@ff.sum.ba

Ured: 52

Konzultacije: utorak, 16:30 - 17 h / prema dogovoru

Biografija

Ustanova zaposlenja

Filozofski fakultet

Sveučilište u Mostaru

 

Biografija

(kratki opis kretanja u struci)

 

Završio studij komparativne književnosti i filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (1981.), diplomski rad Polivalentni realizam u književnom djelu Franza Kafke.

Magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu (1987.), teza Utjecaj Strindberga na Krležino dramsko djelo.

Doktorirao s područja znanosti o književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (2000.), teza Veze ljudi, životinja i stvari u djelu Vitomira Lukića.

 

Osnovao Zavičajnu zbirku pri Narodnoj knjižnici u Bugojnu, u kojoj  organizira niz kulturnih djelatnosti. Obnovitelj je i predsjednikom bugojanske podružnice Napretka.

 

Od listopada 1993. zaposlen na Pedagoškom fakultetu, kasnije Fakultetu filozofsko-humanističkih znanosti, odnosno Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Viši asistent od 1994. na predmetima Metodika nastave hrvatskoga jezika i književnosti, Starija hrvatska književnost i Teorija književnosti. Izabran u docenta 2001. na predmetu Svjetska književnost, a nastupno predavanje održao 17. studenoga 2001., tema Biblija i književnost. U zvanje izvanrednoga profesora izabran 2005. na predmet Svjetska književnost, a od 2010. redovit profesor na kolegiju Svjetska književnost.

 

U okviru Studija hrvatskoga jezika i književnosti nositelj kolegija i izvodi nastavu iz kolegija Svjetska književnost 1, Svjetska književnost 2, Svjetska književnost u nastavi, Komparativna književnost, Hrvatska srednjovjekovna i renesansna književnost, Komediograf Marin Držić, Metonimija u književnom svijetu.

 

Na poslijediplomskom studiju Jezici i kulture u kontaktu u Mostaru  držao kolegije Soneti i poslanice Marka Marulića te Hrvatska književnost unutar europskih književnih gibanja.

 

Mentor brojnih diplomskih radova s područja usporednih i povijesnoknjiževnih istraživanja te intertekstualnih veza svjetske književnosti sa starijom i novijom hrvatskom pisanom i književnom  baštinom. Mentorom je doktorske disertacije Ikavica u književnom životu.

Objavio samostalna književna djela, pjesničku prozu Pitanja Luciusu, Banja Luka, 1985., stihozbirke Prizori, Sarajevo, 1988. i Naovamo, Zagreb, 1996., a izvedene su i njegovi dramski tekstovi Sestre, zapravo susreti i lutkarska predstava Lutak i dvojnici.

 

Predsjednikom je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne od 2005. do 2008. kada je uredio  i recenzirao dvadesetak naslova. U povjerenstvu je za dodjelu nagrada za postignute uspjehe na Filozofskom fakultetu u Mostaru te književnih nagrada Stjepan Džalto u Uskoplju i Troplet u Mostaru.

 

Kroz radove,  predavanja i seminare izlaže problemske teme iz svjetske i starije hrvatske književnosti, osobito komparativnu tematiku, prepoznavanje svojstva metonimije, prikazanja i muke, svojstva davne pismenosti i komediografije. Iskazuje osobite poglede na procese starije i novije književne baštine. 

 

 

Znanstvena i stručna djelatnost

Urednik godišnjaka za književnost i kulturu Obzorja i Osvit te član uredništva Književne revije, Hrvatske misli, Motrišta i Huma te u znanstvenom vijeću Mostariensiae. Pročelnik Odjela za hrvatski jezik i književnost (2003. do 2013.)

Gostujući profesor na poslijediplomskom studiju Univesidad de Granada (lipanj 2003.) gdje predaje Povijest hrvatske književnosti u kontekstu.

Održao  predavanje Ljepota i otpori riječi u djelu Marka Marulića u Berlinu (rujan 2006.).

Izlagao o hrvatskome književnom i znanstvenome životu u Solothurnu,  Švicarska (prosinac 2007.). Također izlagao na Interliberu u Zagrebu o hrvatskim knjigama u dijaspori, zatim predavao 2012. u Makarskoj o književnom djelu Petru Perici.

 

Sudjelovao na više međunarodnih i domaćih znanstvenih i književnih skupova – Mostarski dani hrvatskoga jezika u Mostaru (tajnik), Hrvatski slavistički kongres u Varaždinu i Rijeci, Marulianum u Splitu,  Poredbena povijest hrvatske književnosti u Splitu, Filološki dani u Rijeci, Skup o Ivanu Šariću u Sarajevu, Međunarodni znanstveni skup o hrvatskom književniku Antunu Branku Šimiću u Drinovcima, Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susreti u Metkoviću i Pločama, simpozij Mate Ujević u Zagrebu, Ustavno-pravni položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini (pravni status, jezik, mediji, obrazovanje, kultura) u Neumu, Znanstveni skup Fra Ivan Ančić Dumljanin u Tomislavgradu, Franjo Milićević – hrvatski preporoditelj u Mostaru, Identiteti – kulture – jezici (Europa u mijeni: progon i egzodus  kao univerzalni problem) Filozofski fakultet u Mostaru, Pulski dani eseja u Puli.

    

Utemeljitelj i sudionik Ikavskoga skupa u Mostaru, od 2007. upriličeno  s Odjelom za hrvatski jezik i književnoSt više filoloških, književnih i etnoloških skupova. 

Popis objavljenih radova

Popis objavljenih radova može se pogledati u Registru radova Sveučilišta u Mostaru, http://is.sve-mo.ba/registar.html