Predavanje lingvističara prof. Claudea Hagègea

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru bit će održano predavanje lingviste prof. Claudea Hagègea o temi „Karakteristike francuskog jezika za govornike drugih romanskih i slavenskih jezika“ u amfiteatru Sokrat 24. listopada (srijeda) u 14.00 sati.

Claude Hagège je svjetski poznat francuski jezikoslovac te je od ranog djetinjstva okružen jezicima i kako sam kaže „strastveno je u njih zaljubljen“. Poznat je po tome što na različitom stupnju govori pedesetak jezika, neki od njih su: talijanski, engleski, arapski, mandarinski, hebrejski, ruski, mađarski, turski, perzijski, malajski, fulski, japanski te brojne druge.

Četiri su važna područja njegovog znanstvenog interesa. U okviru opće lingvistike bavi se lingvističkim teorijama, fonologijom, morfologijom, sintaksom, semantikom, pragmatikom, teorijom prevođenja, poviješću govora i jezika, poviješću  jezikoslovlja.

Dosad je objavio dvadeset knjiga i preko stotinu znanstvenih članka te sudjelovao na brojnim konferencijama. Dobitnik je najprestižnijih odličja: Reda viteza Legije časti,  Reda viteza za područje Umjetnosti i književnosti, Reda časnika Akademskih palmi te brojnih nagrada: nagrade Volney, nagrade Francuske akademije, nagrade Grand prix za esej Društva književnika, Zlatne medalje Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS).