Veleposlanik Nj. E. Johann Sattler održao predavanje na temu “Kandidacijski status Bosne i Hercegovine”

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini te posebni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini, veleposlanik Nj. E. Johann Sattler održao je predavanje na temu “Kandidacijski status Bosne i Hercegovine”.

Veleposlanik Sattler je rekao kako je ovo poseban trenutak jer je BiH dobila kandidacijski status. „On predstavlja priznanje, signal građanima da je BiH na dobrom putu, signal da u ovoj zemlji treba ostajati, investirati te da je mjesto za osnivanje obitelji. U proteklom razdoblju u BiH stvari su se počele pomjerati, ima još pitanja koja treba riješiti, ali rezultati ostaju.“

Istaknuo je zadovoljstvo što može posjetiti, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, u kojem se uvijek dobro osjeća i koje mu je priraslo srcu, a posebno se veseli susretu i razgovoru sa studentima.

„Vaš glas je važan, vaša uloga je velika, mladim ljudima je sve moguće i nevjerojatno je koliko toga možete učiniti. Mislim da ste vi generacija koja će napraviti velike stvari za Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Sattler i poručio studentima da iskoriste vrijeme i studentske programe, putem kojih im se nude razne mogućnosti boravka, studiranja i usavršavanja na prostoru cijele Europske unije. U okviru istih posebno je podcrtao Erasmus programe razmjene, koji su jedno od najvećih blagodati europskoga prostora visokoga obrazovanja kojem BiH nedvojbeno pripada.

Prije predavanja veleposlanik Nj. E. Sattler susreo se s upravom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, v.d. dekana doc. dr. sc. Draženom Barbarićem, prorektorima Sveučilišta u Mostaru i prodekanima Filozofskog fakulteta.

Dekan Barbarić je veleposlaniku Sattleru kao znak zahvalnosti uručio monografiju Sveučilišta u Mostaru, te studiju Manjine u pluralističkoj demokraciji: od posebnih prava do zlouporabe (IDPI), za koju je veleposlanik istaknuo kako su u njoj prikazana moguća politička rješenja u BiH.