Studenti Psihologije Filozofskog fakulteta proveli program prevencije rizičnog ponašanja adolescenata

Studenti prve godine diplomskog studija Psihologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru sudjelovali su u provedbi preventivnog programa koji je imao za cilj smanjiti negativne posljedice i rizične oblike sekstinga među adolescentima.

Program je dio Projekta Hrvatske zaklade za znanost "Priroda i odrednice sekstinga među adolescentima i mladima: Kroskulturalno istraživanje" pod vodstvom prof. dr. sc. Arte Dodaj, a odobrilo ga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje.

Tijekom šest tjedana studenti Psihologije vodili su radionice za učenike trećih i četvrtih razreda srednjih škola na području Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije. Radionice su se odvijale pod supervizijom profesora i znanstvenika projekta.

Učenici su sudjelovali u interaktivnim grupnim aktivnostima i diskusijama te su imali priliku izraziti svoja mišljenja i iskustva o temi sekstinga. Studenti voditelji radionica su kroz primjere zasnovane na istinitim događajima ukazali na odgovornost pojedinca pri izboru što učiniti dalje u slučaju dijeljenja seksualno eksplicitnog sadržaja. Učenici su pokazali veću osviještenost o značaju privatnosti i sigurnosti na internetu te želju za razvijanjem boljih navika u korištenju tehnologije u budućnosti.

Jasna Miličević, pedagogica u srednjoj strukovnoj školi u Posušju, istaknula je oduševljenost učenika radionicama i njihovu povećanu svijest o važnosti prevencije elektroničkog seksualnog nasilja među mladima te spremnost na djelovanje u slučaju da se susretnu s takvom situacijom.

Martina Vučić, psihologinja i koordinatorica radionica, psihologinja u Srednjoj turističko-ugostiteljskoj školi Mostar istaknula je kako se uspješnost radionica ogleda u kvaliteti sadržaja, predavača, interaktivnosti i angažmanu učenika. „Stoga bi se preventivne radionice za učenike trebale širiti i primjenjivati u drugim školama i zajednicama kako bi se podigla svijest o problemima s kojima se mladi“, kazala je Vučić.