Za 25 obljetnicu snimljen film o studiju Novinarstva Filozofskog fakulteta SUM-a

Studij Novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru kroz niz različitih aktivnosti obilježava 25 godina uspješnog rada. Tim povodom Televizija Sveučilišta u Mostaru izradila je film o studiju Novinarstva koji govori o rađanju ideje, nastanku i razvoju kroz proteklih 25 godina.

Film prikazuje jedan vremenski niz u kojemu utemeljitelji studija Novinarstva, profesori sa studija, rektor SUM-a, dekan Filozofskog fakulteta, sadašnji, ali i bivši studenti govore o tome što je Novinarstvo bilo nekada, koje su se poteškoće trebale prevladati da bi se napredovalo i u kojem smjeru treba studij Novinarstva nastaviti kako bi bio još uspješniji, ali i korisniji budućim i sadašnjim novinarima te društvenoj zajednici u cjelini.

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Dražen Barbarić je kazao kako danas nakon dugih godina djelovanja studenti Novinarstva nakon što završe studij i izađu na tržište rada, posjeduju apsolutno sve ono što ih čini spremnim za rad u novinarskoj profesiji.

„Posjeduju profesionalnu etiku, znanja, tehnike, vještine, kompetencije da budu punopravni dionici na tržištu rada u medijskom sektoru. Kada kažete 25 godina samo to prevedite u četvrt stoljeća i to je jedan veliki uspjeh. Kada pogledate ljude koje je taj studij iznjedrio, kad pogledate kvalitetu i, na kraju krajeva, strukturu medijskog sustava onda ta obljetnica u svom kontekstu dobiva pravo značenje“, kazao je dekana Filozofskog fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Barbarić.

Pročelnik studija Novinarstva doc. dr. sc. Franjo Takač poručio je da se na studiju Novinarstva potiče promocija znanja, dobrih ideja, razvoja i napretka – sve s ciljem obrazovanja budućih vrhunskih novinara i medijskih djelatnika. „Brojne smo naučili, a još ćemo mnoge tek naučiti jer za to imamo novi suvremeni nastavni plan i program koji izvode poznati profesori, stručnjaci i profesionalci iz prakse. Imamo i vrhunske uvjete u kojima će se nastava izvoditi - Medijski i istraživački centar SUM-a s portalom SUM Sova, SUM radiom i SUM televizijom u kojoj se danas nalazimo. Veseli me da je studij Novinarstva bio i ostao mjesto susreta i generiranja dobrih ideja za razvoj i napredak. Nastavit ćemo dalje još bolje, kvalitetnije i uspješnije!“

Film o studiju može se pogledati na poveznici: https://youtu.be/iTdQYW2aQtw