Dr. sc. Dražen Barbarić za Dnevnik RTV-a HB: Nove sigurnosne i međunarodne studije ispunjavat će najviše standarde sličnih studija na svjetskim sveučilištima

„Očuvanje 'identitetskih studijskih programa' Filozofskog fakulteta ostaje nezaobilazan čimbenik sveukupnoga sveučilišnoga, ali i društvenoga razvoja“, kazao je u intervjuu za Dnevnik RTV-a Herceg-Bosne dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Dražen Barbarić.

Rekao je kako posvećenost daljnjem razvoju humanističkih i društvenih znanosti na Sveučilištu u Mostaru ostaje trajna zadaća i misija Filozofskoga fakulteta. „Pitanje očuvanja ovih studija nije tržišno, već identitetsko, a usudio bih se reći i egzistencijalno pitanje. Nemojte nikada smetnuti s uma da, ako sami ne budemo proučavali našu povijest, ako sami ne budemo otkopavali naše arheološke artefakte, ako sami ne budemo promovirali literarno i umjetničko bogatstvo svoga naroda budite uvjereni da to nitko umjesto nas neće uraditi“, poručio je dekan dr. sc. Barbarić.

Naglasio je kako je menadžment Sveučilišta u Mostaru na čelu s rektorom prof. dr. sc. Zoranom Tomićem pružio svesrdnu pomoć kako bi se upravo očuvanje manjih, ali egzistencijalno bitnih identitetskih studija ugradilo u formi strateškoga cilja u strategiju razvoja Sveučilišta u idućem petogodišnjem razdoblju.

Dekan dr. sc. Barbarić je kazao kako već dulje vrijeme postoje upiti za pokretanje novog studija Sigurnosne i međunarodne studije na preddiplomskoj i diplomskoj razini na Fakultetu. „To dovoljno govori o potrebi za visokoobrazovanim kadrom koji će djelovati u sigurnosnom i diplomatskom sektoru. Pune tri godine predano smo radili na izradi studijskoga programa koji će odražavati najviše standarde sličnih studija na najprestižnijim svjetskim sveučilištima, naravno, uz posebnosti koje BiH sa sobom nosi“, kazao je dekan dr. sc. Barbarić.

Objasnio je kako će svršeni studenti novoga studija steći sve potrebne kompetencije za rad u sigurnosnom i diplomatskom sektoru, ali i u privatnim i javnim tvrtkama koje vape za specifičnim znanjima ovakvoga tipa.

Više o svemu u videu Dnevnika RTV-a Herceg-Bosne.