Svečana sjednica Senata: Sveučilište u Mostaru je most koji povezuje dvije države

Svečanom sjednicom Senata, Sveučilište u Mostaru obilježilo je 46. obljetnicu postojanja i djelovanja. Da je ovaj dan važan i poseban za Sveučilište u Mostaru potvrđuje i činjenica da se po prvi put u povijesti Sveučilišta, Dies Academicus održava izvan Mostara, na akademiji likovnih umjetnosti u Širokome Brijegu. Upravo je na Akademiji, jedinoj članici SUM-a iz područja umjetnosti,  13. prosinca 2017. održana i povijesna prva sjednica Senata Sveučilišta izvan Mostara.

- Današnja sjednica Senata prilika je da se zajedno proslave postignuća, iskustva i nastave graditi mostovi suradnje među visokoobrazovnim institucijama koji će doprinijeti cjelokupnoj sveučilišnoj zajednici.  Čast i zadovoljstvo mi je da se Svečana sjednica Senata održava upravo ovdje, na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje se umjetnost susreće s obrazovanjem stvarajući plodno tlo za razvoj kreativnosti i individualnosti studenata – prigodnim riječima pozdravio je nazočne dekan Akademije likovnih umjetnosti, prof. dr. sc. Svetislav Cvetković. 

- Što je danas SUM? Jedno od osam javnih visokoškolskih institucija u BiH. Sveučilište s brojnim izazovima i perspektivama. Jedno od najvitalnijih izazova je kvaliteta obrazovanja. Raduje nas činjenica da smo u aktualnoj 2023/24. godini upisalo 11 posto više studenata nego u prethodnim godinama. Smatramo da je porast interesa za studiranje na Sveučilištu u Mostaru rezultat brojnih činitelja. Prije svega izdvojili bi kvalitetu obrazovanja. Dvije priznate reakreditacije, Agencije za razvoj visoko obrazovanje i osiguranje kvalitete BiH i europska akreditacija od strane Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske jamstvo su kvalitete obrazovnog sustava i pokazatelj primjene europskih standarda u visokom obrazovanju – istaknuo je rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Zoran Tomić u svom obraćanju prisutnima.

Svečanoj sjednici nazočili su predstavnici univerziteta i sveučilišta iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, predstavnici institucija te predstavnici vlasti koji pružaju potporu u razvoju Sveučilišta ka modernoj, europskoj visokoobrazovnoj instituciji. - Ne smijemo zaboraviti da je Sveučilište u Mostaru most koji povezuje dvije države. Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku. Pomoć RH Sveučilištu u Mostaru, ujedno je pomoć BiH. Sretan sam i ponosan jer Sveučilište u Mostaru ide uzlaznom putanjom i teži prema izvrsnosti – istaknuo je rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. sc. Rifat Škrijelj, u ime predsjednika Rektorskog zbora BiH. Sveučilište u Mostaru jezgra je znanja i suradnje i pokazatelj da akademska zajednica nema granica. Cijeli niz godina predanoga rada dovelo je Sveučilište u Mostaru u sam vrh europskog visokog obrazovanja. Upravo akademska zajednica svojim znanjem i primjerom mora širiti pozitivne krugove  u cjelokupnom društvu – naglasio je rektor Sveučilišta u Splitu i predsjedatelj Rektorskog zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Dragan Ljutić.

Pored rektora iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, prorektora i dekana Sveučilišta u Mostaru, ovoj svečanosti su kao dugogodišnja potpora u razvoju nazočili i politički predstavnici, kao i predstavnici ostalih sfera društva, između ostalih i predsjedateljica Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto. Krišto je istaknula kako Sveučilište formira društveno odgovorne osobe, usmjeravajući ih prema pravim životnim i ljudskim vrijednostima, te istaknula kako će Vijeće ministara poticati daljnji razvoj i unaprjeđenje obrazovnog sustava u BiH. - Sveučilište u Mostaru ima jaku obrazovnu jezgru i značajne istraživačke kapacitete. Kroz svoj rad prihvaćali ste iskušenja postupnog razvoja, poduzimali odvažne korake i donosili hrabre odluke koje su donosile napredak, te kontinuirano radili na unaprjeđenju kvalitete studijskih programa. Bili ste spremni oduprijeti se prolaznim negativnim utjecajima iskazujući snažnu brigu za očuvanje identiteta našeg naroda - zaključila je Krišto.

Sveučilište je i ove godine dodijelilo plakete i povelje istaknutim pojedincima i institucijama koje su doprinijele razvoju i promociji Sveučilišta na različitim područjima. Za izniman doprinos razvoju i promociji Sveučilišta plakete su dobili Borjana Krišto, Lidija Bradara Tihomir Lončar, Marin Ivanović i Božidar Bartulović. Za izniman doprinos razvoju Sveučilišta kroz istaknuti rad na znanstvenom, nastavnom i stručnom polju, kao i promociji Sveučilišta plakete su dobili izv. prof. dr. sc. Damir Zorić, prim. mag. pharm. Marin Crnogorac i izv. prof. dr. sc. Danijela Petrović. Tomislav Kraljik, Ivan Luburić, Marija Vukoja Lastvić dobitnici su plakete Sveučilišta u Mostaru za izniman doprinos razvoju Sveučilišta. Franjevački samostan i crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu dobitnik je povelje za poseban doprinos radu, razvoju i ugledu Sveučilišta budući da je upravo Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru ponikla iz tog samostana. Dobitnik je Povelje i udruga Vedri osmijeh kao znak zahvalnosti za poseban doprinos radu, razvoju i ugledu Sveučilišta obzirom na suradnju i zajedničke projekte koji se provode, posebice u dijelu inkluzivnog obrazovanja. - Obveza svih nas nagrađenih jest da najbolje što znamo i umijemo nastavimo surađivati, pomagati i živjeti Sveučilište u Mostaru. Sveučilište je zajednica onih koji imaju i stvaraju znanje te onih koji su željni znanja. Sveučilište nam daje spremnost za život i ponosni sam član sveučilišne zajednice – kazao je prof. dr. sc. Damir Zorić koji se obratio u ime nagrađenih. Za svečanu sjednicu Senata pripremljena je brošura u kojoj su sažeti rezultati rada sveučilišta koji su prikazani kroz ustroj na razini Sveučilišta, a obuhvaćaju obrazovanje, znanost i razvoj, ljudske potencijale, međunarodnu suradnju, područje biomedicine, informacijske tehnologije i inovacije, akademsku i društvenu suradnju i brend sveučilišta.