Povjerenstvo stručnjaka u postupku institucionalne reakreditacije posjetilo Sveučilište u Mostaru

U postupku institucionalne reakreditacije Povjerenstvo stručnjaka Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH posjetilo je Sveučilište u Mostaru. Povjerenstvo su činili predsjednik prof. dr. Dejan Bokonjić, predstavnik akademske zajednice BiH, prof. dr. Fadil Islamović, predstavnik akademske zajednice BiH, Ivan Prskalo, međunarodni stručnjak, Miroslav Landeka, predstavnik gospodarstva i prakse te Kenana Ljuca, student.

Povjerenstvo je, nakon brojnih sastanaka i obilazaka, predstavilo usmeni izvještaj članovima Senata. Ovaj izvještaj je predstavljao sintezu svih razgovora i uvida koje je povjerenstvo steklo tijekom boravka. U usmenom izvještaju istaknuli su kako institucija raste u svakom pogledu te da je Sveučilište postalo brend u mnogim aspektima, posebno u digitalizaciji, a u brendiranju su postavljeni standardi za druga sveučilišta. Istaknuli su kako je nastava dobro organizirana i raznovrsna što rezultira motiviranim studentima zadovoljnima institucijom, a posebno su izdvojili da su svi studenti koji su sudjelovali u ovom procesu naglasili kako bi ponovo upisali SUM. Povjerenstvo je naglasilo kako je sveučilišna infrastruktura zavidna, posebice kada su u pitanju laboratoriji. Istaknuli su i kako raste broj razmjena studenata i nastavnika, a velika je baza partnerskih institucija. Kao potencijalne opasnosti naveli su nedostatak kadra na određenim studijima, iako Sveučilište strateški gradi svoj kadar koji treba nositi istraživanja i laboratorije.

Tijekom boravka na Sveučilištu, povjerenstvo je imalo niz važnih sastanaka s različitim dionicima sveučilišnog života. Sastali su se s menadžmentom Sveučilišta, čime su dobili uvid u strateško vođenje i upravljanje, razgovarali su i s timom za samoevaluaciju te odborom za osiguranje kvalitete, koji su ključni za unutarnju procjenu i održavanje standarda na Sveučilištu. Dalje, povjerenstvo je održalo sastanke s akademskim osobljem, gdje su mogli raspraviti o studijskim programima, nastavi i istraživačkim aktivnostima. Predstavnici studenata također su imali priliku iznijeti svoja iskustva i perspektive, što je doprinijelo boljem razumijevanju studentskog života i angažmana na Sveučilištu.

Administrativni segment Sveučilišta nije bio zanemaren te je povjerenstvo razgovaralo s administracijom, uključujući pravni i financijski sektor, studentsku službu, Ured za međunarodnu suradnju te IT i administrativno-tehničko osoblje. Ovi sastanci omogućili su povjerenstvu da dobije detaljan uvid u svakodnevno funkcioniranje Sveučilišta i njegovu infrastrukturu. Također, povjerenstvo je imalo priliku sastati se s predstavnicima alumnija i predstavnicima tržišta rada, koji su važni partneri Sveučilišta. Ovi sastanci su pomogli u razumijevanju kako Sveučilište u Mostaru doprinosi široj zajednici i tržištu rada. Povjerenstvo je također posjetilo ustrojbene jedinice Sveučilišta kako bi imalo uvid u resurse i infrastrukturu. /sum.ba/