Sjednica Senata SUM: Unapređenje akademskih standarda

Na redovitoj Sjednici Senata Sveučilišta u Mostaru među brojnim točkama dnevnoga reda usvojeni su Pravilnik o doktorskom studijima i Pravilnik o unutarnjoj prosudbi na Sveučilištu u Mostaru. Pravilnik o doktorskim studijima Sveučilišta u Mostaru opsežno uređuje sve aspekte doktorskih studija na Sveučilištu, definira organizaciju i izvođenje programa, uvjete upisa, metode nastave i istraživanja te postupke prijave, ocjenjivanja i obrane doktorskih radova. Također, Pravilnik detaljno opisuje prava i obveze studenata i mentora, kao i druge relevantne aspekte povezane s doktorskim studijima, naglašavajući važnost akademske izvrsnosti i integriteta. Pravilnik o unutarnjoj prosudbi predstavlja temelj za izgradnju čvrstih institucijskih mehanizama koji će osigurati kontinuirano vrednovanje kvalitete svih djelatnosti na Sveučilištu. Naglasak Pravilnika je na izgradnji institucijskih mehanizama koji će omogućiti sustavno praćenje i vrednovanje rada Sveučilišta, s posebnim fokusom na etičnost, transparentnost i nepristranost. Također, Pravilnik teži sustavnu jačanju svijesti i informiranosti svih sudionika u obrazovnom procesu o njihovim ulogama, odgovornostima te načinima kako mogu pridonijeti ispunjavanju visokih standarda kvalitete.

Osim toga, na sjednici su raspravljane i druge važne teme, uključujući Izvješća o radu i učinkovitosti sustava za osiguranje kvalitete, usvajanje Aneksa Godišnjeg plana sustava za osiguranje kvalitete, revizije studijskih programa, imenovanja povjerenstava za izradu nastavnog plana i programa novog studijskog programa, imenovanja u akademskim zvanjima, imenovanja povjerenstava za različite postupke u proceduri obrane doktorskoga rada te priznavanje inozemnih obrazovnih isprave u svrhu pristupa tržištu rada.

Dodatno, Senat je dao suglasnost da Sveučilište, odnosno PRESSUM, bude nakladnik dviju knjiga iz različitih područja. Jedna od točaka dnevnoga reda bila je raspisivanje natječaja za upis na poslijediplomski doktorski studij Zdravstvene znanosti na Fakultetu zdravstvenih studija u akademskoj 2024./2025. godini kao i usvajanje vizualnog identiteta Muzeja moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. /sum.ba/