U prostorijama Papinskog sveučilišta Comillas održavani su radni sastanci na kojima su bili profesori sa studija Arheologije

U prostorijama Papinskog sveučilišta Comillas održavani su radni sastanci u sklopu prvog koraka projekta Our Cultural Heritage – the Basis of our House Europe u sklopu EUPeace (European University for Peace, Justice, and Inclusive Societies) platforme. Sa studija Arheologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru sudjelovali su doc. dr. sc. Tino Tomasa i doc. dr. sc. Mirko Rašić.

Sudjelovali su i predstavnici srodnih studija sveučilišta domaćina iz Madrida (prof. dr. sc. Guillermo S. Reher i studentica doktorskog studija Elisa Perez Avellan), Sveučilišta iz Marburga (prof. dr. sc. Felix Teichner i student diplomskog studija Tobias Heuwinkel), Univerziteta u Sarajevu (prof. dr. sc. Adnan Kaljanac i Jesenko Hadžihasanović viši asistent) i Sveučilišta u Giessenu (Dr. Michaela Stark i studentica doktorskog studija Solvejg Langer).

U skladu sa specifičnim ciljevima prvog koraka projekta, radni sastanci su primarno poslužili identificiranju istraživačkih kapaciteta i obrazovnih programa iz polja arheologije navedenih sveučilišta i njihovom budućem doprinosu zajedničkom glavnom cilju projekta, a to je povećati i dodatno razviti znanstveno istraživačku i akademsku mrežu, mobilnost i povezanost između predmetnih institucija poradi boljeg razumijevanja zajedničkih elemenata i vrijednosti unutar europskog nasljeđa. Prvim korakom projekta determinirano je da visokoškolske i znanstvene institucije članice projekta mogu pružiti raznoliku i međusobno komplementarnu ekspertizu. U smislu različitih specijalizacija unutar arheoloških istraživanja – od primjene niza nedestruktivnih metoda arheološkog istraživanja – i.e. geofizička istraživanja i niza metoda terenskog pregleda s naglaskom na digitalne platforme u okviru arheološke dokumentacije; digitalizacije arheološke baštine; primjene klasičnih metoda arheološkog iskopavanja i terenskog dokumentiranja, te kulturno povijesnog pristupa u proučavanju arheološke baštine.

Održani radni sastanci su poslužili za konačan dogovor vezan za aktivnosti vezane za drugi operativni korak u sklopu projekta, kao i za kreiranje projektne aplikacije na idući EU Peace poziv u travnju tekuće godine. Isto tako, sa predstavnicima navedenih sveučilišta dogovoren je sastanak krajem kolovoza 2024. godine u prostorijama Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Radni sastanci su održani od ponedjeljka 4. ožujka do četvrtka 7. ožujka u Madridu.