Na Filozofskom fakultetu obilježen Svjetski dan socijalnog rada

Studij Socijalnog rada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru obilježio je Svjetski dan socijalnog rada kroz niz predavanja i radionica s fokusom na ulogu socijalnog rada u obrazovnom okruženju i generičke kompetencije socijalnih radnika.

Svjetski dan socijalnog rada obilježava se trećeg utorka u ožujku, a ovogodišnja tema na globalnoj razini glasi: Dobar život: Zajednička budućnost za transformacijske promjene.

Tradicionalno, studij Socijalnog rada na Filozofskom fakultet Sveučilišta u Mostaru organizira predavanja, aktivnosti i događaje kojima se u fokus stavlja uloga socijalnog rada u obrazovnom okruženju te promocija ljudskih prava i socijalnog rada.

„Svake godine Međunarodna asocijacija škola socijalnog rada određuje jednu temu koja se obilježava i tematizira na svim sveučilištima diljem svijeta. Ove godine obrađuje se tema Život i transformacijske promjene – zajednička budućnost. Kroz zanimljiva predavanja pokrivamo temu koja je određena na globalnoj razini i obilježavamo ovaj izuzetni važan dan za našu struku“, istaknula je doc. dr. sc. Anita Begić, pročelnica studija Socijalnog rada Filozofskog fakulteta SUM-a

Ključna poruka ovogodišnjeg Svjetskog dana socijalnog rada odnosi se na to da je zajednička budućnost moguća samo ako svi radimo zajedno. Doc. dr. sc. Maja Nižić prisutnima je održala predavanje o temi Transformacija zajednice - socijalni rad u školi,  naglašavajući kako su socijalni radnici neizostavan dio u lancu koji čine obitelj škola i zajednica u kojoj djeca odrastaju.

„Socijalni rad u školi je područje koje na našim područjima još uvijek nije zaživjelo. Socijalni radnici imaju izrazito važne kompetencije koje mogu ponuditi u školi. Želimo informirati i educirati javnost o važnosti i mjestu socijalnih radnika u školama. S obzirom na brojne suvremene izazove s kojima se škole suočavaju, stvara se velika potreba za suradnjom između obitelji, škole i lokalne zajednice“, kazala je doc. dr. sc. Maja Nižić.

Putem videolinka predavanje je održala i prof. dr. sc. Branka Rešetar obrađujući temu Socijalni rad i ljudska prava.

Kroz sve ove aktivnosti, obilježavanje Svjetskog dana socijalnog rada na studiju Socijalnog rada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru osnažuje studente, potiče ih na aktivno angažiranje u svojem akademskom obrazovanju i budućim karijerama te ih inspirira da nastave raditi na izgradnji pravednog i odgovornog društva.