Languages

Borna Grubišić: Fakultet i edukacija daju znanje i zvanje

“Fakultet pruža temelje komunikacijskih i tehničkih vještina i timskog rada. Ono što volim uvijek dodati je da se morate dodatno usavršavati“, kazao je za Običan radio Borna Grubišić, mag. informacijskih znanosti, član Alumni Kluba Filozofskog fakulteta SUM-a i UX dizajner (dizajner korisničkog sučelja) u norveškoj tvrtki Axess Digital.

Riječ je o poslovnoj platformi za provjeru najznačajnijih financijskih podataka, prepoznaje potrebe tržišta i odgovara na njih s ciljem maksimalnog olakšanja poslovanja za sve poslovne subjekte na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Kazao je kako nije samo bitno da se šablonski nauči za fakultet i da misliti da ste spremni za posao. „Treba se uvijek dodatno istraživati, educirati da bi na koncu imali i znanje i zvanje“, istaknuo je Grubišić.

“Tranzicija iz akademskog u radno okruženje je dosta izazovna. Završite fakultet, aplicirate za poslove, ali svugdje traže dvije do tri godine iskustva. Moja preporuka je da studenti rade projekte tijekom fakulteta i da ih čuvaju te da pri aplikaciji za posao imaju već dva-tri kvalitetna rada i tako ste izgradili svoj portfolio i čini vas konkurentnim za zaposlenje“, kazao je u razgovoru Borna Grubišić.

Cilj Aliminista FF je obnoviti i osnažiti povezanost s fakultetom na kojem su diplomirali, a koji je bitno sudjelovao u oblikovanju profesionalnih karijera u njihovim životima, a vjerujemo i u ostalim aspektima osobnog razvoja.

“Tek pri kraju fakulteta studenti pronađu što zapravo žele raditi. U mom slučaju je prvo bilo programiranje, pa jedno vrijeme dizajn, u tom trenutku sam mislio da je taj put 's brda s dola', ali iz te raznolikosti isplivaš u ono što želiš raditi“, kazao je Grubišić.

Dao je i savjet za sve mlade koji kreću na fakultet. “Formalno obrazovanje je jeko bitno, ali edukacije pored fakulteta zaokružuju priču o znanju. Moj savjet mladima je da uvijek budu gladni učenja, da ih ne bude strah pitati za savjet, i da nastoje biti bolji od jučerašnjeg sebe.“

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru pokrenuo je klub Alumnista Filozofskog fakulteta. Klub je osnovan prvenstveno radi izgradnje i jačanja veza i suradnje među bivšim studentima Fakulteta i sadašnjim studenata Fakulteta.

Cijeli razgovor se može poslušati na poveznici https://obican.info/borna-grubisic/