Languages

Prof. dr. sc. Zoran Tomić

Email: zoran.tomic@sum.ba

Ured: 54

Konzultacije: -

Biografija

Prof. dr. sc. Zoran Tomić

 

Ž I V O T O P I S

 

OSNOVNI PODATCI

Redoviti sveučilišni profesor. Rektor Sveučilišta u Mostaru (2017--). Redoviti član Europske akademije znanosti i umjetnosti (2019.). Dopisni član Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH. Član Vijeća za znanost Bosne i Hercegovine. Predsjedatelj rektorske konferencije/zbora BiH (2018.).  Potpredsjednik Upravnog odbora Agencije za razvitak visokog obrazovanja i unapređenju kvalitete BiH (2017.-2018.). Podpredsjednik Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH (2014.-2019.). Autor je više od petnaest (20) knjiga, sedam (7) sveučilišnih udžbenika, tri poglavlja u knjigama i devedeset (90) znanstveno stručnih radova.

Sudjelovao je u više od stotinu (100) domaćih i međunarodnih znanstvenih i stručnih konferencija. Nastavnik je i predavač na više sveučilišta u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj na preddiplomskim, diplomskim i doktorskim studijima. Predložio je i uveo nove i inovirane sadržaje u više kolegija na fakultetima u BiH i Hrvatskoj. Član je uredništava u znanstvenim i stručnim časopisima. Medijski i politički analitičar. Uspješno je kreirao i vodio nacionalne i regionalne izborne kampanje. Obnašao je dužnosti voditelja poslijediplomskog studija, pročelnika studija novinarstvo i studija odnosi s javnošću, prodekana, dekana, pomoćnika rektora. Bio je mentor na više od stotinu preddiplomskih, diplomskih radova, kao i disertacija na poslijediplomskim doktorskim studijima. Predavač je na Nogometnoj akademiji Hrvatskog nogometnog saveza u Republici Hrvatskoj. Dobitnik je trinaest nagrada i priznanja za znanstveni rad.

Rođen 1966. godine u Radišićima, općina Ljubuški (BiH). Osnovnu i srednju školu završio u Ljubuškom, a diplomirao na Sveučilištu u Mostaru. Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu završio poslijediplomski studij i stekao zvanje magistra znanosti, polje politologija. Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu obranio doktorski rad na informacijsko-komunikacijskom polju. Stručno usavršavan kroz programe edukacije u SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

KNJIGE

  1. Zoran Tomić: Enciklopedijski rječnik odnosa s javnošću, Synopsis, Sveučilište u Mostaru, Zagreb-Mostar-Sarajevo, 2023.
  2. Zoran Tomić, Peter Smeriga: Politická komunikácia, Belianum, Banská Bystrica, 2023.
  3. Zoran Tomić, Branko Krišto: Komunikacija u medicini – načela i vještine, Sveučilište u Mostaru, Synopsis, Mostar-Zagreb, 2022.
  4. Zoran Tomić, Damir Jugo: Temelji međuljudske komunikacije, Sveučilište u Mostaru, Edward Bernays University College Zagreb, Synopsis Zagreb, Mostar-Zagreb, 2021.
  5. Zoran Tomić: Političko komuniciranje, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište Sjever, Synopsis Zagreb-Sarajevo, 2020.
  6. Zoran Tomić, Ivan Tomić, Davor Pavić, Tomislav Madžar, Damir Primorac: Strateško upravljanje     sportskom komunikacijom, Synopsis, Zagreb-Sarajevo, 2019.
  7. Zoran Tomić: Politički odnosi s javnošću, Synopsis, Zagreb-Sarajevo, 2016.
  8. Zoran Tomić: Odnosi s javnošću - teorija i praksa, II. Izdanje, Synopsis, Zagreb-Sarajevo, 2016.
  9. Zoran Tomić: Politički marketing, Synopsis, Zagreb, Sarajevo, Mostar, 2014.
  10. Zoran Tomić: Odnosi s javnošću teorije i modeli, Synopsis, Mostar, 2013.
  11. Zoran Tomić: PR blog, Synopsis, Zagreb-Sarajevo, 2013.
  12. Zoran Tomić: Osnove političkog komuniciranja, IV. izdanje, Synopsis, Mostar, 2012.
  13. Zoran Tomić: PR blog, drugo el. izdanje, 2012.
  14. Zoran Tomić: Odnosi s javnošću - teorija i praksa, Synopsis, Zagreb, 2008.
  15. Zoran Tomić, Besim Spahić, Ivica Granić: Strategija izbornih kampanja, Synopsis, Zagreb - Sarajevo 2008.
  16. Zoran Tomić, Marko Sapunar, Marinko Jurilj, Slavica Juka:  Javno komuniciranje-pravo i etika, Sveučilište u Mostaru, Mostar, 2007.
  17. Zoran Tomić: Osnove političkog komuniciranja, III. Izdanje, Poslovne komunikacije, Mostar, 2005.
  18. Zoran Tomić, Marko Sapunar, Iko Skoko: Prilozi za povijest novinarstva Hrvata u Bosni i Hercegovini, Centar za studije novinarstva Sveučilišta u Mostaru, Mostar 2002.
  19. Zoran Tomić, Marko Sapunar: Pravna standardizacija javnog komuniciranja, II. izdanje, Centar za studije novinarstva Sveučilišta u Mostaru i Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Mostar –Zagreb, 2002.
  20. Zoran Tomić, Marko Sapunar: Opća povijest novinarstva, ITG, Zagreb, 2002.
  21. Zoran Tomić, Marko Sapunar: Pravna standardizacija javnog komuniciranja, Centar za studije novinarstva Sveučilišta u Mostaru i Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Mostar – Zagreb, 2001.
  22. Zoran Tomić, Nevenko Herceg: Izbori i izborna kampanja u Bosni i Hercegovini 2000. godine, Sveučilište u Mostaru – Centar za studije novinarstva, Mostar, 2001.
  23. Zoran Tomić: Izborni marketing, Sveučilište u Mostaru, Mostar, 2000.
  24. Zoran Tomić i Nevenko Herceg: Izbori u Bosni i Hercegovini, II. izdanje, Sveučilište u Mostaru, Mostar, 1999.
  25. Zoran Tomić, Nevenko Herceg: Izbori u Bosni i Hercegovini, I. izdanje, Sveučilište u Mostaru, Mostar 1998.
  26. Zoran Tomić: Osnove političkog komuniciranja - priručnik za izborne djelatnosti, II. izdanje, Ziral, Mostar, 1997.
  27. Zoran Tomić: Osnove političkog komuniciranja - priručnik za izborne djelatnosti, I. izdanje, Ziral, Mostar, 1996.

PRIRUČNIK

1. Zoran Tomić, Tomislav Madžar, Ivan Tomić: Sportski odnosi s javnošću, TMT, Zagreb/Mostar, 2018.

POGLAVLJA U KNJIZI

  1. Zoran Tomić, Damir Jugo: Komunikacijska strategija Hrvatske za ulazak u Europsku uniju, u: Hrvatska i Europa-strahovi i nade, I. Šiber (ur., Fakultet političkih znanosti, Zagreb, studeni 2011.
  2. Zoran Tomić: Izborni sustav i njihov utjecaj na stranačku arenu u Bosni i Hercegovini, 1989.-2003., u: Razvoj političkog pluralizma u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, FDV Ljubljana, FPN Sarajevo, Sarajevo/Ljubljana 2006.
  3. Zoran Tomić, Damjan Lajh: Izabrani podaci o parlamentarnim političkim strankama i političkim institucijama u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, u: Razvoj političkog pluralizma u Sloveniji i Bosni i Hercegovini (zb. rad.), FDV Ljubljana, FPN Sarajevo, Sarajevo/Ljubljana, 2006.

prof. dr. sc. Zoran Tomić, redoviti profesor, rektor