Languages

Studentice Studija informacijskih znanosti u pobjedničkome timu programa UniCredit Excellence Hub

Studentice diplomskoga Studija informacijskih znanosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ana Maglica i Antonela Marić u pobjedničkome su timu programa UniCredit Excellence Hub. Program je održan u Mostaru u prostorijama Intera tehnološkoga parka na temu „Data science i prediktivna analitika“.

„Za natječaj smo saznali preko studentskoga portala Treci.ba, a detaljnije o samome programu na prezentaciji koja je održana na Filozofskome fakultetu, što nas je zainteresiralo za prijavu“, kazala je Maglica.

Kroz četvrerodnevne edukacije upoznale su se s teorijskim dijelom Data sciencea i naučili kako najbolje iskoristiti podatke te kako pomoću CRISP metodologije upravljati njima. Radile su u programu KNIME koji služi za prediktivnu analitiku (prognoza budućih ishoda na osnovi podataka i statističkih tehnika).

„Svoje znanje proširili smo i na Tableau softver u kojem smo rješavali razne slučajeve te pomoću grafikona dolazili do zaključaka. Ovo nam je veliko iskustvo“, objasnila je Marić.

Imali su zadatak da na osnovi 375 000 podataka koje su dobili iz UniCredit banke sami osmisle kako najbolje upotrijebiti podatke. Pobijedio je tim UNION u kojem su sudjelovale studentice Maglica i Marić te još dvoje kolega studenata FIT-a s Univerziteta Džemala Bijedića iz Mostara.

„Naravno, morali smo iz podataka izvući neku dobrobit za daljnje poslovanje banke. Za ovaj uspjeh pomogla su nam predavanja edukatora, ali i stečeno znanje s našega studija na kojem smo se kroz razne kolegije susretale s obradom podataka“, naglasila je Maglica.

Marić je istaknula kako ih je tema zainteresirala zbog toga što je povezana sa Studijem informacijskih znanosti kroz više kolegija.

„Htjele smo i dodatno naučiti o samoj temi. Ovo je svakako jedno odlično iskustvo u kojem smo puno toga naučile, stekle nova poznanstva, razmijenile svoja iskustva s drugima i zabavile se u timskome radu“, istaknula je Marić.