Languages

Održan prvi Online dan otvorenih vrata Studija njemačkoga jezika

Kako zbog mjera vezanih uz epidemiološku situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa nije bilo moguće buduće studente pozvati u zgradu Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, virtualno je organiziran prvi Online dan otvorenih vrata Studija njemačkoga jezika i književnosti.

Pored nastavnika sa Studija njemačkoga jezika i književnosti sudjelovali su i bivši studenti, alumnisti te učenici i nastavnici srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine. Budućim studentima pružena je mogućnost da u online komunikaciji s profesorima i studentima saznaju sve potrebne informacije o mogućnostima studiranja. Fakultet je na ovaj način nastavio tradiciju održavanja manifestacije kojoj je cilj pokazati budućim studentima proces studiranja na Sveučilištu u Mostaru.

Pročelnica Studija njemačkoga jezika i književnosti prof. dr. sc. Senka Marinčić predstavila je studijski program i virtualnom šetnjom kroz zgradu Fakulteta otvorila prvi Online dan otvorenih vrata. „Željeli smo pokazati da  virtualnost, kako na našem Studiju tako i na cijelome Sveučilištu, postaje stvarnost, odnosno realnost. Velika zainteresiranost i odaziv za ovaj studijski program pokazali su da pratimo nove trendove i uspješno idemo ukorak s vremenom“, kazala je pročelnica Marinčić.

Dr. sc. Darija Glibić istaknula je da su željeli pokazati učenicima i budućim studentima kako izgleda proces studiranja na SUM-u. „Pobliže smo ih upoznali s našim studijskim programima i aktivnostima tijekom studija. U nešto više od sat vremena učenici i svi zainteresirani sudionici naših Online dana otvorenih vrata mogli su dobiti sve potrebne informacije o studijskome programu, uvjetima za upis i mnogim izvannastavnim aktivnostima, a na sva pitanja direktno su odgovarali studenti, asistenti, profesori i suradnici na Studiju“, kazala je Glibić.

Prodekanica za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Filozofskoga fakulteta prof. dr. sc. Ružica Zeljko-Zubac predstavila je programe međunarodne razmjene koji se nude studentima.

Studentska razmjena izvrsna je prilika za upoznavanje stranih kultura i običaja. Svoje studentske dane studenti Studija njemačkoga jezika i književnosti Ružica Jozipović i Marko Galić obogatili su iskustvima iz inozemstva te uživo prenijeli svoje dojmove s razmjene.

Programe redovitih i izvannastavnih aktivnosti, koji se nude budućim studentima, predstavila je doc. dr. sc. Magdalena Ramljak. „Pored nastavnih aktivnosti visoka kvaliteta studija postiže se sudjelovanjem u aktivnostima povezanim s znanstvenoistraživačkim radom te naši studenti već tijekom studiranja ravnopravno sudjeluju u pripremi programa i organizaciji kongresa, konferencija, javnih predavanja, okruglih stolova, seminara i webinara te natjecanja iz njemačkoga jezika i drugih manifestacija koje već tradicionalno organiziramo na Studiju njemačkoga jezika i književnosti. Studenti svojim angažmanom stječu nova iskustva i usvajaju nove vještine doprinoseći na taj način kako lokalnoj tako i široj akademskoj zajednici“, objasnila je Ramljak.