Languages

Ured za studente s invaliditetom SUM-a pokrenuo mapiranje studenata ove kategorije

Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Mostaru s ciljem mapiranja studenata s invaliditetom na Sveučilištu pokrenuo je online registracijski obrazac preko kojega se studenti mogu prijaviti u bazu Ureda i ostvariti prava koja Ured svojim posredstvom može ostvariti. Obrazac je dostupan na poveznici.

Ured je namijenjen unaprjeđenju pristupa, zadovoljavanju potreba i prava i poboljšanju iskustva studiranja studenata i studentica s invaliditetom. Podrška je moguća na nekoliko različitih područja:

  • savjetovanje studenata s invaliditetom prilikom planiranja i provedbe studija
  • pružanje podrške u svakodnevnici i u situacijama kod kojih se mogu pojaviti određene poteškoće (npr. prilikom polaganja ispita, stanovanja, odnosa s drugim studentima itd.)
  • pružanje potrebnih informacija i podrške u prostorima Ureda i drugim prostorima Sveučilišta (osobno, telefonom, e-poštom ili putem mrežne stranice i tiskanih brošura)
  • pri omogućenome pristupu asistivnoj tehnologiji i savjetovanju akademskoga i neakademskoga osoblja
  • informiranje akademskoga i neakademskoga osoblja o utjecaju invaliditeta na procese učenja i u skladu s tim njihovo prilagođavanje tim potrebama
  • otklanjanje stereotipa, predrasuda i postizanje razumijevanja problematike osoba s invaliditetom od strane nastavnoga i nenastavnoga osoblja, studenata i sl.

Studenti s invaliditetom, bez obzira na oblik invaliditeta, imaju pravo zatražiti individualiziran i prilagođen način polaganja ispita i kolokvija tijekom studija.

Više o Uredu moguće je pronaći na mrežnoj stranici SUM-a.