Languages

Održano predavanje „O čemu govorimo kada govorimo o e-učenju i nastavi online“

Dr. sc. Sandra Kučina Softić, mr. sc. digitalne edukacije, pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, predsjednica obrazovnoga udruženja European Distance and E-learning Network (EDEN), održala je predavanje O čemu govorimo kada govorimo o e-učenju i nastavi online preko platformi Google Meet i YouTube Stream

Preko 300 sudionika pratilo je predavanje, a većina je bila nastavno osoblje. Dr. sc. Sanja Kučina Softić govorila je o prednostima, nedostatcima i o onome s čime se susrećemo u online nastavi. Istaknula je da su prednosti online nastave fleksibilnost prostora i vremena, mogućnost prilagođavanja osobnomu stilu učenja, veća dostupnost širemu krugu studenata, stjecanje novih vještina, kompetencija itd.

„Važno je osigurati podršku studentima na putu učenja te je poželjno da nastavno osoblje izvodi probne testove uvijek prije ispita kako bi provjerili tehničke preduvjete kod studenata. Nastavnici koji su i prije koristili e-učenje lakše su i brže prebacili nastavu u online okruženje, za razliku od onih koji su se prvi put susreli s digitalnim alatima u svojoj nastavi. Nedostatak digitalnih vještina nastavnika rezultirao je niskom uporabom mogućnosti digitalnih tehnologija, velikim opterećenjem i stresom. Nedostatak digitalnih vještina i kod studenata je rezultirao zbunjenošću i stresom“, kazala je dr. Kučina Softić.

Na predavanju se moglo naučiti kako osigurati što kvalitetniju nastavu definiranjem načina upisa na e-kolegij, provjeravanjem kako se studenti snalaze i koji su ishodi učenja, osiguravanjem povratne komunikacije te dizajniranjem aktivnosti koje omogućuju studentima stjecanje digitalnih vještina.

Dr. Kučina Softić izložila je Novi Akcijski plan za digitalno obrazovanje 2021. – 2027. u kojem ističe dva strateška prioriteta: poticanje razvoja uspješnoga ekosustava digitalnoga obrazovanja i razvoj digitalnih vještina i kompetencija za digitalnu transformaciju.

Zadnjih 15 minuta predavanja bilo je namijenjeno za pitanja i raspravu. Na kraju je doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru i voditelj aktivnosti e-učenja unutar Centra za informacijske tehnologije (SUMIT) na SUM-u zahvalio je predavačici na izlaganju.