Languages

Obilježeni važni datumi iz povijesti hrvatske knjige

U organizaciji Studija hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru obilježeni su važni datumi iz povijesti hrvatske knjige: 500. obljetnica tiskanja Marulićeve Judite, obljetnica prve hrvatske inkunabule i Divkovićeva Nauka Krstjanskoga.

Prof. dr. sc. Šimun Novaković predstavio je Misal po zakonu rimskoga dvora (glagoljica, 1483.) te kazao da su Hrvati jedan od rijetkih naroda koji posjeduje inkunabule, odnosno knjige koje su tiskane od 1445. do 1500. godine. Misal je katolička liturgijska knjiga u kojoj su sabrane misne molitve i čitanja, pjevanja i rubrike.

Misal je najljepši od svih tiskanih hrvatskih glagolskih knjiga koje su izlazile od 15. do početka 20. stoljeća iz rekonstrukcije tiska“, objasnio je Novaković.

Studentice Gabrijela Cakalin i Mirjana Milić pod vodstvom lektorice Ružice Tolić transliterirale su odlomak iz Misala po zakonu rimskoga dvora.

„Postupak transliteracije ili preslovljavanje postupak je prenošenja znakova iz jednoga pisma u drugo pismo tako da se ne vodi računa o izgovoru. U većini slučajeva prenosi se znak za znakom“, objasnila je lektorica Tolić.

Prof. dr. sc. Antun Lučić istaknuo je da je Judita runolist, iznimna rijetkost, slavopoj hrvatskomu jeziku i ključ autorskoga prvotiska kao čedna knjiga Marulića te dodao da je Maruliću Judita ono što je da Vinciju Mona Lisa.

Predstavljen je pretisak Misala koji je Filozofskomu fakultetu Sveučilišta u Mostaru ustupila Narodna knjižnica HNŽ- a.

„Ova tri datuma sažimlju nam transformaciju europske i hrvatske kulture iz usmene u pisanu. Treba imati na umu da pismo i tisak nisu samo mediji, nego su to vanjski korelati svjetonazorske promjene koju bismo mogli nazvati prelaskom europske kulture iz predmentalne u mentalnu“, kazala je Iva Beljan Kovačić, izvanredna profesorica na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Program je završio izvedbom Judite, kratke scenske igre, koju su izveli studenti Sveučilišnoga studentskog teatra pod vodstvom docentice Tine Laco.