Languages

Najava predavanja Vizualni studiji i znanost o slici

Studij povijesti umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru organizira predavanje pod nazivom Vizualni studiji i znanost o slici prof. dr. sc. Krešimira Purgara u četvrtak, 13. svibnja 2021. u 10 sati u učionici br. 27.

Bit će riječi o najnovijim spoznajama u proučavanju vizualno-medijskih reprezentacija, kako onih umjetničkih tako i popularnih, odnosno primijenjenih. Premda su vizualni studiji i znanost o slici već više od tri desetljeća prisutni u svjetskoj humanistici, napose u onome njezinom dijelu koji se specifično bavi slikama, na našim se prostorima tim disciplinama još uvijek prilazi s podozrenjem. Razlog je tomu dominacija tradicionalnoga povijesno-umjetničkog pristupa koji tretira umjetnost kao superioran prostor ljudskoga uma i imaginacije ne vodeći računa o tome da se status umjetničke proizvodnje dramatično promijenio nakon slikovnoga obrata, koji su još početkom devedesetih godina prošloga stoljeća teorijski obrazložili W. J. T. Mitchell i Gottfried Boehm. Također, govorit će se i o odnosu povijesti umjetnosti i najnovijih paradigmi proučavanja slika, zatim o uobičajenim nedoumicama što proizlaze iz pristupa suvremenim umjetničkim djelima te o tome kako učiniti disciplinu povijesti umjetnosti učinkovitim epistemološkim „alatom” u epohi vladavine slika i vizualne kulture općenito.

Krešimir Purgar izvanredni je profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta u Osijeku. Bio je pozvani predavač na sveučilištima u Genovi, Palermu, Tirani, Pragu, Cagliariju i Chicagu. Autor je i urednik više knjiga, među kojima su The Palgrave Handbook of Image Studies (ur.), London, 2021.; The Iconology of Abstraction – Non-figurative Images and the Modern World (ur.), New York – London, 2020.; Iconologia e cultura visuale – W. J. T. Mitchell, storia e metodo dei visual studies, Rim, 2020.; Pictorial Appearing – Image Theory After Representation, Bielefeld, 2019.; W. J. T. Mitchell’s Image Theory – Living Pictures (ur.), New York, 2017. U pripremi je i knjiga Introduzione alla scienza delle immagini (ur.), Rim, 2022.