Languages

Održano predavanje o načinu izvještavanja o procesu europskih integracija u BiH

Održano predavanje o načinu izvještavanja o procesu europskih integracija u BiH

Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru održano je predavanje o načinu izvještavanja o procesu europskih integracija u BiH za studente odnosa s javnošću i novinarstva. Predavanje je organizirala Direkcija za europske integracije u sklopu obilježavanja Europskih dana medija za mlade.

Glasnogovornica Direkcije za europske integracije Martina Trogrlić istaknula je da je tema pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji važna za studente novinarstva i odnosa s javnošću jer mogu naučiti kako mediji izvještavaju, što građani žele čuti te kako ova tema utječe na njihov život i budućnost.

„Univerzalno pravilo koje vrijedi za novinare i djelatnike odnosa s javnošću kontinuirano je učenje. Sam proces pristupanja jedne države u Europsku uniju tema je koja je podložna stalnim promjenama i novostima jer je riječ o razvojnome procesu“, kazala je Trogrlić.

Stručnjakinja za komuniciranje o financijskoj pomoći Europske unije Slađana Cvijanović studentima je govorila o financijskoj pomoći Europske unije, s posebnim osvrtom na IPA državne programe.

Cvijanović i Trogrlić pokazale su praktične primjere ispitivanja javnoga mišljenja i pristupa informacijama o Europskoj uniji. Studenti su mogli vidjeti kako funkcioniraju IPA državni programi i financijska sredstva za BiH u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Isto tako, prikazani su primjeri izvještavanja o procesu pristupanja u EU i iskustva novinara koji su izvještavali o temi Europske unije.

Trogrlić je naglasila da jedno dobro priopćenje za medije može biti dobra podloga za kvalitetne novinarske izvještaje i priče o pristupanju Bosne i Hercegovine Europskoj integraciji te dodala kako novinarska zajednica BiH dijeli vjerovanje da ove teme mogu doprinijeti kvalitetnu novinarstvu.

„Ako samo počnemo od pitanja koliko su Europska unija i pregovori za pristup BiH donijeli promjene za život građana Bosne i Hercegovine, možemo kreirati priču. Tu su i problemi elektroničkih usluga koje su nam dostupne ili istraživanja kako se štite osobni podatci u Europskoj uniji u usporedbi s Bosnom i Hercegovinom. Sve su to vrijedne teme za ozbiljno novinarstvo“, poručila je Trogrlić.