Languages

Nova lektorica Filozofskog fakulteta kineskog jezika Haowen Xu predstavila kineski jezik

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru je dobio novu lektoricu kineskog jezika profesoricu Haowen Xu koja je održala uvodno predavanje u kojem je predstavila dio bogatstva  kineske kulture i kineskog jezika. Lektorica Xu je najavila novi kolegij u zimskom semestru Osnove kineskog jezika 1 i Osnove kineskog jezika 2 koji će se održati u ljetnom semestru.

„Ne znam kakva su očekivanja studenata, ali sam sigurna da učenjem novih jezika gradimo mostove koji povezuju naše različitosti, kulture i mjesta. Učenje novog jezika predstavlja izazov, pogotovo kineskog“, naglasila je profesorica Xu.

Na predavanju je pokazala slike kineske kaligrafije i demonstrirala popularne štapiće za kineska jela. Studenti  i profesori su imali priliku učiti izgovarati pozdrave i zahvale na kineskom jeziku.

„Nadam se da će zavoljeti kineski jezik, ali ne samo jezik, nego i kinesku hranu, kinesku glazbu, našu bogatu arhitekturu“, rekla je lektorica Xu te dodala da učenje kineskog jezika može biti motivacija studentima Filozofskog fakulteta za apliciranje školovanja u Pekingu, Šangaju ili nekom drugom kineskog gradu.

Doc. dr. sc. Jelena Jurčić je istaknula kako su studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prije dvije godine dobili dragocjenu priliku za učenje kineskog jezika.

„S novom lektoricom nastavlja se tradicija učenja kineskog jezika Profesorica Xu je svojom radionicom studentima približila kinesku kulturu i raskoš njihovog životnog stila. Smatram da će studenti steći pozitivna iskustva“, rekla je Jurčić.

Lektorica Xu već više od dvadeset godina predaje kineski jezik i stekla je pozitivna iskustva od studenata širom svijeta koji su joj rekli da je kineski jezik težak, ali da ga je lako zavoljeti.

„Naime, iako u početku ne razumijemo određeni jezik, uvijek možemo vidjeti osmijeh, negodovanje, odobravanje. Čitamo ljudska lica. Stoga je za početak korisno gledati video zapise na kineskom jeziku“, kazala je lektorica Xu.