Languages

Obilježen Svjetski dan mentalnoga zdravlja na Filozofskome fakultetu

U povodu obilježavanja Svjetskoga dana mentalnoga zdravlja na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru održana su predavanja o njezi mentalnoga zdravlja.

Prof. dr. sc. Arta Dodaj upozorila je na sve veći porast depresije i anksioznosti kod mladih ljudi: „Veoma je važno govoriti o mentalnome zdravlju, pogotovo o mentalnome zdravlju studenata unutar akademske zajednice. Ovim predavanjima predstavili smo određene tehnike koje mladima mogu pomoći, a govorili smo i o povezanosti sportskih aktivnosti koje mogu dodatno osnažiti mentalno zdravlje.“

Asistentica na Studiju psihologije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru Matea Kovačević rekla je kako je cilj obilježavanja Svjetskoga dana mentalnoga zdravlja povećati svijest o psihologiji i psihološkoj edukaciji. „Tu bih posebno istaknula tehnike koje pomažu u očuvanju mentalnoga zdravlja. Važno je govoriti o stigmatizaciji i njezinu utjecaju na pogoršanje mentalnoga zdravlja“, rekla je Kovačević te naglasila kako osobe zbog stigmatizacije ne traže stručnu psihološku pomoć i boje se otvoreno pričati o svojim problemima.

Na predavanjima se spominjao i utjecaj pandemije COVID-19 jer su se ljudi morali suočiti s egzistencijalnim problemima, resocijalizacijom, strahom od gubitka posla i ostalim poteškoćama.

Lucijana Bošnjak i Matea Bošnjak, asistentice na Studiju psihologije, održale su predavanje pod nazivom Destigmatize me, uputnica nije potrebna.

Lucijana je istaknula kako društvo treba surađivati u razbijanju različitih stigmi prema osobama koje idu psihologu i, generalno, prema psihološkoj struci.

„Osobe koje su oboljele od nekih psiholoških poremećaja nisu opasne za društvo. Psiholozima se mogu obratiti i osobe koje se nalaze na životnim prekretnicama ili one koje razmišljaju o tome koji fakultet upisati ili o preseljenju u drugu zemlju. Sve su to motivi za posjet psiholozima“, objasnila je Lucijana.

Marija Ćorić, asistentica na Studiju logopedije, održala je predavanje na temu Mentalno zdravlje studenata. U svome predavanju osvrnula se na brojne pritiske i izazove s kojima se studenti suočavaju.

„Sa studentskim životom dolaze i nove uloge i odvajanja od obitelji, o čemu treba više govoriti. Smatram da je važno uputiti mlade na proces prilagodbe od početka do kraja studija. U tome razdoblju mogu se suočiti s anksioznošću, poremećajem raspoloženja i depresijom koja je sve češća“, rekla je Ćorić te dodala kako je pandemija COVID-19 utjecala na povlačenje i provođenje slobodnoga vremena na mobitelima.

Sudionici su zaključili da zajedničkim snagama možemo razbiti stigmatizaciju prema svim osobama i njegovati i svoje i tuđe mentalno zdravlje.