Languages

Održana promocija knjige Medijska (ne)pismenost u digitalno doba

Promocija knjige Medijska (ne)pismenost u digitalno doba autorice doc. dr. sc. Ivane Sivrić održana je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Prof. dr. sc. Damir Kukić je naglasio kako je knjiga jako korisna i zanimljiva zato što govori o temi koja je svakodnevna i interesantna s teorijskog i praktičnog aspekta. Dodao je da se medijska pismenost čini svima poznata jer određuje naš kritički diskurs i kvalitetu života.

„Medijska pismenost ima suštinsku važnost za  svakoga građanina, posebno kada je riječ o odgoju mladih, djece. U tom kontekstu ona je bitna za edukaciju budućih novinara i medijskih djelatnika“, kazao je prof. Kukić.

Knjiga je prvenstveno namijenjena studentima novinarstva, ali i novinarima, profesorima, učiteljima, nastavnicima, pedagozima i svima onima koji žele proučavati medijsku pismenost i teorijsko znanje primjenjivati u praksi.

„Iskreno mi je drago što se kolegica Sivrić odlučila baviti ovom problematikom jer smo još uvijek medijski nepismeni. Ova vrsta novinarstva se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru počela istraživati na Ivaninu inicijativu i volju“, istaknula je prof. dr. sc. Daniela Jurčić te upozorila na razlikovanje fake sadržaja i kvalitetnih i korisnih informacija.

S obzirom na veliku količinu informacija edukacija o medijskoj pismenosti može pomoći u snalaženju i procjeni medijskog sadržaja

Prof. dr. sc. Marko Tokić je izrazio zabrinutost zbog digitalnog jaza koji sve više utječe na mlade ljude i njihov proces socijalizacije i obrazovanja. Dodao je da se dio problema nalazi i nejednakoj raspodjeli tehničkih i ostalih resursa, ali da se na tome može raditi ako proučavamo medijsku pismenost.

„Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da se ova promocija knjige dogodila u tjednu obilježavanja prvih dana medijske pismenosti u Bosni i Hercegovini. Bit ću jako zadovoljna ako se ova knjiga nađe u repertoaru psihologa, sociologa i edukatora“, kazala je autorica knjige doc. dr. sc. Ivana Sivrić.