Languages

Održan znanstveni kolokvij u povodu 60. obljetnice dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću.

Studij hrvatskoga jezika i književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru organizirao je znanstveni kolokvij u povodu 60. obljetnice dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću.

„Iako je već toliko toga rečeno i napisano o književnome djelu Ive Andrića, mislim da je ovaj znanstveni kolokvij s ovim izlaganjima ponudio nova čitanja i pokazao da je njegovo djelo višeznačno, bogato i isprepleteno simbolima i značenjima“, istaknula je profesorica Mirna Brkić Vučina, pročelnica Studija hrvatskoga jezika i književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Naglasila je da Andrićeva djela stalno nude nove mogućnosti čitanja i da predstavljaju plodno tlo za nove interpretacije.

Ovaj znanstveni kolokvij predstavlja poziv studentima i profesorima na nova čitanja Andrićevih djela koja donose dragocjena čitalačka i životna promišljanja.

„Kada malo dublje i bolje pročitamo Andrićeva djela, možemo vidjeti da ima neistražena bogatstva i novih mogućnosti za interpretaciju“, objasnila je prof. dr. Perina Meić.

Andrić je do danas ostao jedini pisac iz Bosne i Hercegovine koji je dobio Nobelovu nagradu. Komitet je prepoznao epsku snagu pripovijedanja kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tijekom povijesti Bosne i Hercegovine.

Profesorica Meić naglasila je da su Andrićeva djela vrlo inspirativna i poticajna, pogotovo Travnička kronika, u kojima se može naći mnogo dramskih indikatora. Dodala je da on uvijek iznova podsjeća na povijest, ali i na otuđenost i ljudsku osamljenost.

„Andrićevi romani napisani su prije mnogo godina, a studenti koji žive u vremenu digitalizacije i društvenih mreža s takvom strašću i zainteresiranošću pronalaze djelić sebe u njima“, kazala je profesorica Meić.

Na ovome znanstvenom kolokviju izlagali su: dr. sc. Mirna Brkić Vučina, red. prof., dr. sc. Perina Meić, red. prof., dr. sc. Iko Skoko, red. prof., dr. sc. Antun Lučić, red. prof., i dr. sc. Marija Vasilj, doc.