Languages

U povodu obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti održana predavanja na tu temu

U povodu obilježavanja međunarodnoga Mjeseca borbe protiv ovisnosti na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru održana su predavanja o toj temi u organizaciji Udruge studenata socijalnoga rada Zamfis i Udruge studenata psihologije Mentalist.

„Kada su u pitanju ovisnosti, to je velik medicinski, organski, psihički i socijalni problem koji postaje sve veći. Osim ovisnosti o psihoaktivnim tvarima, posljednjih desetljeća raste i broj novih ovisnosti o internetu, društvenim mrežama, hrani, radu i razne druge“, istaknuo je prof. dr. sc. Dragan Babić.

Profesor Babić rekao je da ovisnosti stvaraju velik pritisak zbog žudnje, apstinencijske krize i ostalih posljedica. Dodao je da studenti psihologije i socijalnoga rada trebaju o tome promišljati na dubljoj i analitičkoj razini.

Dr. sc. Marko Romić upozorio je na problem porasta ovisnosti o kockanju čija je posljedica raspad obiteljskih i bračnih odnosa.

„Vrlo često mi na terapiju dođu mlade supruge koje su tek kasnije saznale da njihovi muževi kockaju i da su dužni po nekoliko stotina tisuća maraka. Ovaj problem pogađa i djecu koja su posebno ranjiva i osjetljiva“, naglasio je Romić.

„Ciljevi su obilježavanja dana borbe protiv ovisnosti upozoriti i osvijestiti ljude na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti te potaknuti sve subjekte u društvu na borbu protiv ovisnosti“, kazala je Chaira Cavicchi, jedna od organizatorica predavanja.

Predavanja su održali prof. dr. sc Dragan Babić o temi Ovisnosti bez „droge“. Suvremene ovisnosti ili stil života?, dr. sc. Marko Romić, specijalist traumatske psihologije i voditelj Kluba liječenih ovisnika o kocki, o temi Patološko kockanje i njegove posljedice, socijalna radnica Nikolina Palameta o temi Izvanbolnički način liječenja i rehabilitacija alkoholizma kroz klubove liječenih alkoholičarastručnjak predavač Gordana Chavicchi, voditeljica Zajednice papa Ivan XXIII. u Vrgorcu o temi Zajednica pape Ivana XXIII. gdje jesmo i kojim putem idemo u borbi protiv ovisnosti (izazovi i perspektive) i socijalna radnica Marina Herceg o temi Uloga socijalnoga radnika i psihologa u radu s korisnicima terapijske zajednice.

Obilježavanje međunarodnoga Mjeseca borbe protiv ovisnosti traje od 15. studenoga do 15. prosinca, a provodi se putem šire društvene i akademske akcije radi promoviranja zdravih stilova života, podizanja razine svijesti javnosti o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti te pružanja pomoći obitelji, osobito odgojnoj funkciji roditelja u prevenciji ovisničkoga stila življenja.