Languages

Predstavljen volonterski projekt „Solidarity Bridge“

Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru predstavljen je volonterski projekt Solidarity Bridge. Poziv na sudjelovanje u projektu otvoren je svim osobama u dobi od 18 do 30 godina koje su zainteresirane za volontiranje i neformalno učenje.

„Želimo studentima Sveučilišta u Mostaru predstaviti rad Humanitarne udruge 'fra Mladen Hrkać' i projekte na kojima smo trenutačno angažirani. Naglasak je na projektu Europskih snaga solidarnosti koji se simbolično zove Most solidarnosti“, kazao je Ivan Soldo, predsjednik Udruge „fra Mladen Hrkać.“ Naglasio je kako je cilj projekta da volonteri iz svih država Europske unije i pridruženih država volontiraju u različitim državama.

U ovome projektu organizira se volontiranje za osobe iz Bosne i Hercegovine, stoga organizatori projekta pozivaju sve studente Sveučilišta u Mostaru da se prijave za volontiranje i da budu dio tima koji će volontirati u Zagrebu.

„Svi troškovi koji se tiču smještaja, prehrane i ostalih troškova osigurani su kroz ovaj projekt, a sudionici projekta dobivaju dnevni džeparac u iznosu od pet eura“, kazao je Soldo. Dodao je da je ovo izuzetna prilika za mlade da iskoriste mobilnost, da putuju i da stječu dragocjena iskustva i znanja koja pomažu njima i onima kojima je najpotrebnije.

Udruga uz ovaj projekt pomaže još šest europskih projekata i osam nacionalnih, a korisničke skupine obuhvaćene su njihovom potporom i pomoći. Studentima je prikazan video o radu Udruge i iskustvima volontera te njihovim pozitivnim iskustvima.

Matea Pandurić, tajnica Udruge „fra Mladen Hrkać“ istaknula je kako je svoj put počela 2015. godine kao volonterka i kako joj je volontiranje promijenilo život. „Kada sam pristupila volontiranju, sudjelovala sam u redovnim aktivnostima kao što su posjete bolnicama, druženje i razgovori s osobama i na kraju sam dala doprinos razvoju i pripremi projekata“, rekla je Pandurić.

Osim materijalne pomoći, velika su motivacija za volontiranje socijalni kontakt, otvorenost i osposobljavanje za samostalnost ugroženih, koje su ključne u pomaganju drugim ljudima.

Pandurić je naglasila kako ugrožene osobe usamljenost i izoliranost pogađa više od materijalnoga siromaštva. „Najviše se fokusiramo oko materijalne pomoći, ali marginalizacija, predrasude i stigmatizacija ih puno više boli nego činjenica da nemaju grijanje ni svakodnevne obroke. To je ono što mene najviše motivira na volontiranje.“