Languages

Održan okrugli stol na temu Javnost i logopedska djelatnost na Filozofskom fakultetu

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (SUM) održan je okrugli stol na temu Javnost i logopedska djelatnost u suradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom (ERF) Sveučilišta u Zagrebu.

Teme okruglog stola bile su podijeljene u dvije kategorije, unaprjeđenje nastavnog procesa i logopedska djelatnost u okruženju. Razgovaralo se o važnosti logopedske struke, aktualnim pitanjima i trendovima vezanim za logopedsku djelatnost te o unaprjeđenju nastavnog procesa.

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Ivica Musić je pozdravio sve prisutne te kazao kako je održavanje okruglog stola na ovu temu još jedan od načina za detektiranje ključnih problema i pitanja kako bi u konačnici poboljšali nastavni proces.

Prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Marko Odak moderirao je okruglim stolom te kazao kako se okruglim stolom nastavlja dobra suradnja s ERF-om i s institucijama iz okruženja koje su vezane za logopedsku struku. „Uz usklađenost nastavnog plana i programa s referentnim studijem logopedije na ERF-u imamo i međunarodnu reakreditaciju od Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske čime su diplome stečene na našem Fakultetu i studiju Logopedije istovrijedne diplomama koje se stječu u Hrvatskoj“, kazao je prodekan Odak.

Dekan i prodekan za nastavu Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta prof. dr. sc. Ante Bilić i prof. dr. sc. Luka Bonetti su pohvalili inicijativu za održavanjem okruglog stola, istaknuli dobru suradnju Filozofskog fakulteta i ERF-a te prenijeli iskustva iz Republike Hrvatske koji mogu doprinijeti razvoju studija i drugih institucija koje su vezane za logopedsku djelatnost.

„Manjak logopeda i stručnog kadra je problem s kojim se suočavamo i na koji trebamo tražiti odgovore. Budućnost je ulaganje u kadar koji će moći samostalno pokrivati ovaj studij. Polažemo nade u studij Logopedije Filozofskog fakulteta SUM-a kako bi pokrivao BiH, ali i veliki dio Republike Hrvatske. Osim Mostara na ovim prostorima nemamo kvalitetno obrazovnog kadra“, kazao je dekan Bilić.

Ravnateljica Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama Maja Mustapić je istaknula kako u Hercegovačko-neretvanskoj županiji na 25 Osnovnih škola koje rade prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku ima zaposlen samo jedan logoped.

Ravnateljica Gradskih vrtića Mostar Danijela Kegelj je kazala kako je svake godine pri upisu vidljivo povećanje broja djece s govornim i drugim poteškoćama u razvoju te da je nužno mijenjati postojeće standarde i normative vezane za logopedsku djelatnost.  

Još neki od zaključaka okruglog stola su potreba za izmjenom Pravilnika o unutarnjoj sistematizaciji radnih mjesta škola kako bi se dobila mogućnost uključivanja logopeda u obrazovne institucije, potreba za otvaranjem nastavno-kliničkog centra i drugi. 

Na okruglom stolu sudjelovali su i voditelj odsjeka za logopediju Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Zdravko Kolundžić, pročelnica studija Logopedije Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Davorka Topić Stipić, voditeljica Centra za psihofizičke i govorne poteškoće djece i adolescenata Ana Zovko Grbeša, predsjednik Udruge za Down sindrom Mostar Igor Ledić te drugi dionici.