Languages

Studenti politologije u stručnom posjetu Europskom parlamentu

Studenti diplomskog Studija politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru ovoga tjedna boravili su u trodnevnom stručnom posjetu Bruxellesu. U europskoj prijestolnici studente je ugostila hrvatska europarlamentarka Željana Zovko.

U okviru ovoga posjeta studenti su imali prigodu obići Europski parlament i tako iz prve ruke doživjeti način rada, donošenja odluka i stvaranja politika u središtu Europe.

Zastupnica Zovko upoznala je studente s aktualnostima u svome radu u Europskom parlamentu, osobito u Klubu zastupnika EPP-a, Odboru za vanjske poslove i Izaslanstvu za odnose s BiH i Kosovom u kojima djeluje kao potpredsjednica te svojim aktivnostima u Odboru za kulturu i obrazovanje, Pododboru za sigurnost i obranu i Izaslanstvu za odnose sa SAD-om. 

U središtu svih aktivnosti tijekom stručnoga posjeta bio je otvoreni razgovor studenata i hrvatske europarlamentarke o trenutnoj društveno-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. U cilju pronalaska rješenja za stabilnost u državi studenti su sudjelovali i na okruglom stolu o važnosti reforme Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Studentica prve godine diplomskog Studija politologije Filozofskog fakulteta Daria Knežević se analizom položaja hrvatskog naroda u BiH, trenutačne krize u BiH i njezinom utjecaju na sigurnost Europske unije posebno istaknula među europarlamentarcima i posjetiteljima koji su nazočili okruglom stolu „Election law of Bosnia and Herzegovina: a question of peace and stability for the EU?“ u organizaciji zastupnice Zovko.

Studentima je rad europskog suzakonodavca, koji ovlast usvajanja i izmjenjivanja zakonodavnih prijedloga te odlučivanja o proračunu EU-a dijeli s Vijećem Europske unije, predstavila i s njima razgovarala predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Nakon vrlo aktivnog sudjelovanja i otvorenog razgovora s europarlamentarcima studenti su dobili poziv za stažiranje u Europskom parlamentu i prvi kontakti su već ostvareni, tako da je posjet bio i više nego uspješan i produktivan.

Studij politologije zahvaljuje se zastupnici Željani Zovko na pozivu i srdačnom gostoprimstvu, te Filozofskom fakultetu i upravi Sveučilišta u Mostaru koji su poduprli odlazak studenata na ovo stručno putovanje.