Languages

Održano predavanje prof. dr. sc. Nedjeljke Balić Nižić na temu Dante Alighieri, život i djela.

U sklopu programa izložbe Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika koja je trenutno postavljena u Sveučilišnoj galeriji u Rodoču održano je predavanje prof. dr. sc. Nedjeljke Balić Nižić na Filozofskom fakultetu SUM-a na temu Dante Alighieri, život i djela.

„Tema Dantea je doista neiscrpna i danas više od sedam stoljeća od njegovog rođenja. Ono što želim poručiti studentima i studenticama da je on svevremenski pisac“, kazala je prof. Balić Nižić.

Upoznala je studente s kratkim pregledom Danteovog životopisa i njegovog književnog stvaralaštva s posebnim osvrtom na Božanstvenu komediju.

„Njegovo kapitalno djelo Božanstvena komedija je remek djelo u književnom, estetskom i umjetničkom smislu. Zaista je pokazao vrhunsko umijeće u stvaranju tog dijela.“ Dodala je da je Dante dao sveobuhvatnu sliku srednjovjekovnog razdoblja, niz zanimljivih poruka o duhovnosti, moralu i kulturi.

Na predavanju je govorila i o Danteovom djelu u kontekstu književnosti komunalnog razdoblja u Italiji kao i o vezama s istočnojadranskim prostorom i Danteovim utjecajem na hrvatsku književnost. Istaknula je da su Danteove poruke i danas aktualne i da mogu poslužiti kao neka vrsta pouke mladim ljudima za životne situacije u kojima se nalazimo.

Prof. Balić Nižić kaže kako Dante i danas inspirira studente i studentice iako ga je teško razumjeti pri prvom čitanju. „On je vrlo kompleksan, pogotovo ako se čita na talijanskom, međutim studenti, kada se njihove jezične kompetencije poboljšaju, rado se vraćaju Danteu.“ Dodala je da je veoma važno što smo nedavno dobili prvi dosljedan prijevod u prozi na hrvatskom jeziku.