Languages

Na Filozofskom fakultetu obilježen Tjedan talijanskog jezika

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru obilježen je Tjedan talijanskog jezika u organizaciji Studija talijanskog jezika i književnosti, a tema ovogodišnjega izlaganja bila je "Talijanski i mladi“.

Prodekanica za međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta SUM-a doc. dr. sc. Jelena Jurčić je kazala kako je cilj svih ostati mlad, a to omogućuju jezici. "Mi možemo učiti od mladih. Nadam se da ćemo zajedno ostati učiti ovaj predivni jezik“, izjavila je Jurčić.

Prof. dr. sc. Irina Budimir sa Studija hrvatskog jezika i književnosti održala je predavanje o temi „Žargonizmi-univerzalni jezik mladih“. Naglasila je kako proces jezika nikada ne prestaje i to nas čini mladima.

Pročelnik Studija talijanskog jezika i književnosti doc. dr. sc. Damir Mišetić održao je predavanje o temi „Linguaggio giovanile“. „Tema ove godine je posvećena upravo Vama mladima te vašem jeziku, vašem žargonu. Nakon pandemije imamo priliku proslaviti zajedno Tjedan talijanskoga jezika“, istaknuo je Mišetić.

Izlaganje na temu "Gli amanuensi e la cultura nel Medioevo"održala je Claudia Tibollo Kordić. Istaknula je da kada se uči novi jezik, moramo biti otvoreni, opušteni i znati kako se riješiti stresa. Najvažnije je imati motivaciju jer i onda će se učiti više.  

Predavači su istaknuli da su sretni što se nakon pandemije studentski život vratio na fakultet.

Studij talijanskog jezika i književnosti pokrenut je 2013./2014. godine. Izvodi se na preddiplomskom i diplomskom studiju koji se može kombinirati sa svim dvopredmetnim studijskim programima na Filozofskom fakultetu. Stručno osoblje koje predaje na Filozofskom fakultetu, osim sa Sveučilišta u Mostaru, dolazi sa Sveučilišta u Zadru.