Languages

Održana međunarodna znanstvena konferencija Identiteti – kulture – jezici

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održana je 9. međunarodna znanstvena konferencija IDENTITETI – KULTURE – JEZICI. Tema ovogodišnje konferencije je Pitanje nacionalnoga u suvremenome kontekstu s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu.

Prorektorica za međunarodnu suradnju SUM-a prof. dr. sc. Sanja Bijakšić obratila se u ime rektora SUM-a prof. dr. sc. Zorana Tomića. „Tema konferencije je izuzetno aktualna, posebno uzevši u obzir sva događanja unutar BiH, zemljama okruženja kao i na globalnoj razini“.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg je istaknuo kako ga raduje ovogodišnja tema konferencije jer je znanstveni pristup ovoj temi itekako opravdan i nužan, što dokazuje iznimno nezahvalna politička i društvena stvarnost.

V. d. dekana Filozofskog fakulteta SUM-a doc. dr. sc. Dražen Barbarić kazao je kako su nacionalni identiteti postali aktualniji nego ikada. „On postaje jedan od pokretača svih dimenzija međunarodne sfere i na razini pojedinih država i društava. Bosanskohercegovačko je specifično jer ga na vlastitoj koži osjećamo“, kazao je Barbarić i dodao kako očekuje plodonosan rad i dobre rezultate.

Predsjednica Organizacijskog odbora konferencije prof. dr. sc. Senka Marinčić navela je da su ostvarene mnoge nove suradnje s raznim sveučilištima, institutima i istraživačkim centrima diljem Republike Hrvatske te da su produžene neke dugogodišnje suradnje sa istima. „Cilj ove konferencije je istražiti fenomen nacionalnoga u smislu identiteta, kulture, jezika, baštine, interesa, prava itd. i osobito njegovo negativno ili pozitivno poimanje u BiH.“

Sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske dr. sc. Mato Arlović svoje plenarno izlaganje počeo je pitanjem razlike između pojma nacije i konstitutivnih naroda. „Pitanje konstitutivnosti se teško stječe, ali se još teže gubi. Nijedan narod nikada nije dobrovoljno pristao da bi izgubio status konstitutivnosti, pogotovo, kada se radi o stožernim državama.“ Kao jedan od problema u BiH istaknuo je nepostojanje nacije. „BiH kao bosanskohercegovačka nacija još nije nastala, a pitanje je da li će nastati.“

Doktorandica Interdisciplinarnog doktorskog studija Filozofskog fakulteta SUM-a Misijana Brkić-Milinković, izlagala je na temu Matica hrvatska Mostar i njezino proljeće, čuvari kulture, tradicije i identiteta Hrvata u BiH. „Matica hrvatska je čuvarica identiteta, kulture, jezika, tradicije s poštivanjem kulture i različitosti drugih naroda.“

Filozofski  fakultet  Sveučilišta u Mostaru u suradnji s Fakultetom političkih znanosti i međunarodnih odnosa Sveučilišta Mateja Bela u Banskoj Bistrici, Sveučilištem Sjever u Koprivnici, Doktorskom školom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku,  Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar – Područnim centrom Osijek i Institutom za migracije i narodnosti u Zagrebu organizirao je ovu konferenciju.