Languages

Održan edukacijski seminar o manjinama u pluralističkoj demokraciji

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održan je edukacijski seminar o temi Manjine u pluralističkoj demokraciji – Od posebnih prava do zlouporabe.

U razgovoru sa studentima predavači Ivan Vukoja i Milan Sitarski su govorili o položaju konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini i zlouporabi nacionalnih manjina za dezavuiranje ustavne kategorije konstitutivnih naroda, modelima legitimnog zastupanja konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina u za to namijenjenim tijelima vlasti u BiH, nakon čega su komparirali položaj nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj i u BiH.

Edukacijski seminar održan je u okviru projekta „Bosna i Hercegovina kao država potpuno ravnopravnih konstitutivnih naroda, kao i nacionalnih manjina i ostalih građana – niti više niti manje“.

Organizatori su HKD Napredak Zagreb i IDPI - Institut za društveno-politička istraživanja iz Mostara, a uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Svi sudionici edukacijskog seminara dobili su tiskani primjerak dvojezične studije Manjine u pluralističkoj demokraciji – Od posebnih prava do zlouporabe (Studija političkog zastupanja nacionalnih manjina i konstitutivnih zajednica u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Belgiji s novim modelom političkog zastupanja konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina u BiH).