Languages

Lektorica Haowen Xu predstavila kinesku kulturu i kineske običaje na Filozofskom fakultetu

Ured za međunarodnu suradnju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru svakog prvog ponedjeljka u mjesecu organizira predavanja Cultural concepts: Chinese culture, a prvo je održano danas na Fakultetu gdje je lektorica Haowen Xu predstavila kinesku kulturu i kineske običaje.

Uz pomoć Lektorice Xu, studenti i profesori imali su priliku demonstrirati kinesku kaligrafiju i popularne kineske štapiće za jelo.

Lektorica Xu je govorila i „nepoželjnim“ poklonim u kineskoj tradiciji. „Satovi – u Kini sat na poklon" zvuči slično kao "odlazak na sahranu", kišobrani – čak i ako lije kao iz kabla, nije pametno nekome pokloniti kišobran, jer oni simbolično predstavljaju odvajanje te kruške – riječ za kruške na kineskom zvuči vrlo slično kao ona za "raskid", pa su kruške neprikladan poklon, naročito ako ste u vezi sa osobom kojoj je poklon namijenjen“, objasnila je.

Doc. dr. sc. Jelena Jurčić, prodekanica za međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta SUM-a zahvalila se svim studentima na dolasku te je pozvala i ostale studente na edukativna predavanja i radionice koje će se održati svakog prvog ponedjeljka u mjesecu na Filozofskom fakultetu u učionici 23, od 14:00 do 15:00.

"Sigurna sam da učenjem novih jezika gradimo mostove koji povezuju naše različitosti, kulture i mjesta", naglasila je lektorica Xu koja je prošle godine postala Lektorica Kineskog jezika na Filozofskom fakultetu SUM-a.