Languages

Održana međunarodna znanstvena konferencija o aktualizaciji i popularizaciji znanosti kroz medije

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održana je međunarodna znanstvena konferencija na temu Aktualizacija i popularizacija znanosti kroz medije.

Plenarni izlagač prof. dr. sc. Damir Kukić je istaknuo kako vjeruje da će ova konferencija pokazati koliko je znanost bitna, da je ona  ključnan nacionalani faktor za razvoj i bogatstvo naroda, nacije i sveukupnog društva. „Riječ je o medijima, čim su mediji prisutni to znači nešto atraktivno, znači nešto kreativno“, kazao je Kukić te smatra bitnim da se otvore neka pitanja s kojima će se pokušati tražiti strateška riješenja za popularizaciju znanosti, jer će u suprotnom budućnost društva kreirati neznanje.

Predsjednica Organizacijskog odbora Konferencije prof. dr. sc. Ivana Sivrić je kazala kako su teme raznovrsne i interdisciplinarne. „Ono što nas radosti je da su naši izlagači kojih ima oko 25 uključujući i plenarne izlagače, goste koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, ali također i Republike Hrvatske“, kazala je Sivrić.

Pomoćnik ministra za znanost i tehnologije pri Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti/nauke mr. sc. Jasmin Branković je naglasio da je namjera organizatora pokušati pronaći najbolje načine i modalitete kako da informacije u istraživačkom radu i njihovim rezultatima na najbolji i najprihvativljiji način prenesu široj javnosti i određenim grupama. Branković je naveo medije kao najbolje sredstvo za tu svrhu.

Na konferenciji je izloženo 16 tema kroz tri panela. Suorganizatori ove konferencije su Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti/nauke, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru (izvršni organizator) te Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, područni centar Osijek.