Languages

Obilježena izvedba djela Ranka Marinkovića "Glorija"

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru studij Hrvatskog jezika i književnosti obilježio je izvedbu djela Ranka Marinkovića „Glorija“ predavanjem prof. dr. sc. Perine Meić.

Prof. Meić je predstavila izvatke iz novinskih natpisa, kritika, arhivskih materijala i zapisnika s Okruglog stola u Jajcu. Svi oni, kako je navela, pokazuju razmjere koji je poprimio cijeli slučaj o kojemu se govorilo diljem bivše Jugoslavije. Istraživanje je, prema riječima prof. Meić, donijelo više otvorenih pitanja i pretpostavki, negoli odgovora.

Tijekom predavanja ona se zapitala o promjenama kazališne poetike koje obuhvaćaju vremenski raspon od skoro pola stoljeća: od „tradicije“ (kojoj su, općenito govoreći, inklinirala uprizorenja Glorije Z. Hrbačeka, Z. Šotre, Ž. Oreškovića i B. Pištala) do kazališnog eksperimenta (čemu bi inklinirala poetika R. Burhana).

„Glorija je sjajno djelo vrsnog pisca. Njezina je značenjska potentnost neosporna, umjetnički dosezi iznimni i veliki. Njezino je mostarsko uprizorenje bilo zasigurno važan, a ako je suditi po usmenim dojmovima gledatelja s kojima sam kontaktirala, kao i dokumentaciji navedenom u radu, iznimno vrijedan kazališni, medijski iznimno dobro popraćen događaj“, kazala je prof. Meić.

Promišljala je o tomu može li se posve zanemariti rasprava o važnosti društvenog i političkog okružja u kojemu je komad pripreman i igran? U izlaganju je spomenula raspad bivše države za koji je istaknula da može figurirati kao okvir za bolje razumijevanje cijelog „slučaja“. Vezano za to autorica je postavila i pitanje: „je li ova mostarska Glorija bila kazališni nagovještaj tenzija pred ratno ludilo?“