Languages

Održan seminar "Suvremeni kriteriji ocjenjivanja u nastavi stranih jezika"

Alumni klub Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u suradnji s United World College Mostar (UWC) održao je seminar na temu "Suvremeni kriteriji ocjenjivanja u nastavi stranih jezika".

Marija Grubešić Barać, profesorica njemačkog jezika i članica Alumni kluba je kazala kako se obradovala pozivu i ponudi da se održi ova radionica. „Kolegica i ja smo ciljano odabrale temu ocjenjivanje, jer ono igra jako veliku ulogu u svakodnevnici svakog nastavnika. Cilj radionice je bio objasniti, zašto je ocjenjivanje prema jasnim kriterijima važno za svakog nastavnika, a pri tome i za njihove učenike.“

Grubešić Barać je dodala kako joj je drago da su svi zajedno uspjeli doći do zaključka da ocjenjivanje mora biti objektivno, transparentno ali i pravedno. „Ako mi, kao odgajatelji i nastavnici ne pokažemo pravednost u učionici, ne možemo očekivati ni pravednost od svojih učenika u vanjskom svijetu.“

Ivana Pehar, profesorica engleskog jezika je rekla kako joj je zahvaljujući pozivu prof. Magdalene Ramljak bilo iskreno zadovoljstvo opet se vratiti na Filozofski fakultet, ali ovaj put u ulozi alumne i jedne od voditeljica seminara.

„Tema našeg seminara je jako značajna za studente koji će se uskoro i sami naći u ulozi obrazovatelja i time dobiti priliku nadograđivati i preobražavati trenutni obrazovni sustav. Da bi isto mogli učiniti, potrebne su im jasne smjernice i suvremeni alati. Nadam se da će sličnih seminara i radionica biti još vise u budućnosti. Osobno se planiram odazvati sličnim pozivima za suradnju i na taj način doprinijeti, makar malim dijelom, potencijalnim promjenama u našem školstvu“, kazala je Pehar.

Seminar "Suvremeni kriteriji ocjenjivanja u nastavi stranog jezika" usredotočuje se na primjenu suvremenih pristupa ocjenjivanju u kontekstu poučavanja stranih jezika. Ocjenjivanje se odnosi na proces procjene jezičnih znanja, vještina i sposobnosti učenika.