Languages

Najava predavanja o temi „Antun Gustav Matoš kao likovni kritičar“

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru bit će održano predavanje likovnog i književnog kritičara Milana Bešlića na temu „Antun Gustav Matoš kao likovni kritičar“ 5. listopada (četvrtak) u učionici 31 u 10.00 sati.

Bešlić navodi kako se „u plodnom i raznovrsnom opusu Antuna Gustava Matoša, područje likovne umjetnosti smatra važnom dionicom i velikom istraživačkom temom koja će se na ovome predavanju sagledati u dijakronijskom kontekstu, s motrišta književnog žanra i postupka kojim je pisao o likovnim djelima i temama. Matoš – likovni kritičar i danas je intrigantna tema otvorena novim tumačenjima, kao djelo velikog pisca koje je izazovno svakom novom naraštaju.“

Milan Bešlić rodio se 1953. godine u Slavonskom Brodu. Podrijetlom je iz Sinja. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Likovni je i književni kritičar te esejist. Autorski potpisuje brojne izložbe, monografske knjige i dokumentarne filmove o suvremenim hrvatskim likovnim umjetnicima, likovnim kritičarima i književnicima. Pjesme je objavljivao u novinama i časopisima: Hrvatsko slovo, Forum, Kontura, Kolo. Počasni je građanin Hrvatske Kostajnice od 2017. godine. Dobitnik je Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 2022. godine. Živi i radi u Zagrebu.