Languages

Profesori i studenti Filozofskog fakulteta sudjelovali na međunarodnom kongresu nastavnika njemačkog jezika

Udruženje nastavnika njemačkog jezika Bosne i Hercegovine (BHDLV) bilo je organizator 14. međunarodnog kongresa nastavnika njemačkog jezika pod motom „Kultura u fokusu: Kulturološko učenje u nastavi njemačkog jezika“ koji se održao 14. i 15. listopada na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. S Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru sudjelovali su doc. dr. sc. Magdalena Ramljak, doc. dr. sc. Darija Glibić, studenti diplomskog studija Njemačkog jezika kao i alumni studenti Filozofskog fakulteta.

BHDLV je za pet studenata s Filozofskog fakulteta SUM-a osigurao stipendije za sudjelovanje kako u stručnom programu tako i u samoj organizaciji Kongresa.

Članica organizacijskog odbora doc. dr. sc. Magdalena Ramljak je rekla kako Kongres nastavnika njemačkog jezika, održan nedavno u Sarajevu, predstavlja ključni događaj za nastavnike i profesore njemačkog jezika u BIH i regiji, ali i za studente koji se na ovaj način direktno uključuju u proces stručnog usavršavanja koje im se nudi nakon studija.

„Sudjelovanje studenata na kongresu je od iznimne važnosti jer im pruža priliku za interakciju s iskusnim nastavnicima i profesorima, kao i alumnama koji su prošli isti put. To ih nadahnjuje, motivira i omogućuje razmjenu znanja i iskustava“, rekla je doc. Ramljak.

Kongres je platforma za dijalog, učenje, i razmjenu najnovijih metodičkih pristupa i saznanja u području njemačkog jezika. Kroz dvodnevni program održana su predavanja, radionice i prezentacije kroz koje su se sudionici mogli usavršiti i informirati te razmijeniti iskustva o aktualnostima iz ove oblasti.

„Ovo je prilika da izgradimo mostove između različitih generacija, obogatimo našu praksu i unaprijedimo kvalitetu nastave. U suštini, kongres je ključan za obrazovanje, kontinuiranu profesionalnu edukaciju i zajednički razvoj, a njegova važnost se ogleda u bogatom iskustvu koje se pruža svim sudionicima“, kazala je doc. Ramljak i dodala kako je u okviru kongresa održana i prezentacija filma kojeg su snimili studenti Filozofskog fakulteta SUM-a u okviru projekta Goethe instituta pod nazivom Studenti postaju nastavnici.

Studentica Ema Tadić nije krila oduševljenje projektom "Studierende werden Lehrende", a samim tim i IX. bosanskohercegovačkim kongresom nastavnika/ca njemačkog jezika i književnosti. „Upoznala sam nove ljude i kolege s raznih fakulteta iz BiH, razvijala svoje jezične vještine i upoznala nove metodičko-didaktičke pristupe. Bilo mi je zadovoljstvo provesti ovih par dana u motivirajućem i ugodnom okruženju. Veselim se narednim kongresima i susretima“, poručila je Tadić.