Languages

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Albaniji NJ. E. Zlatko Kramarić održao je predavanje studentima

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Albaniji NJ. E. Zlatko Kramarić održao je predavanje studentima na SUM TV-u.

Studentima je poručio da ne smiju prepustiti drugima da rješavaju političke probleme umjesto njih. „Kao narod imamo taj običaj da vodimo politiku 364 dana, a kada dođe dan izbora onda apstiniramo jer se kao ništa neće promijeniti. Mladi trebaju znati da su znanje, njihove vještine i kapaciteti vrijedni. Ne poštuje se samo lojalnost. Ako na prvom mjestu bude stranačka ili interna, partikularna lojalnost, a ne znanje, onda će mladi biti rezignirani“, rekao je veleposlanik Kramarić.

Kramarić je kazao kako političari moraju shvatiti da se reforme ne rade zbog Europe, nego za građane Bosne i Hercegovine. „Reforme nisu nikakav hir europskih birokrata, nego su nužne za promjenu postojećih odnosa u društvu“, rekao je veleposlanik Kramarić.

Naglasio je da su reforme dobra polazišna točka i način da se interni problemi i nesporazumi u BiH riješe te dodaje da od sukoba nema nikakve koristi. „Treba čuvati svoj jezik, svoju kulturu i sjećanje, ali život je negdje drugdje. Život je u gospodarstvu i demografskim pitanjima, a to nas Hrvate itekako treba zabrinuti. BiH je i hrvatski prostor i to ne smijemo zaboraviti, a neće biti hrvatski prostor ako ne postoje ljudi koji tu žive. Vidite što se dogodilo u Republici Srpskoj, tamo su Hrvati statistička greška. To se ne smije dogoditi u Federaciji BiH“, poručio je veleposlanik Kramarić.

Kramarić je redoviti profesor u trajnom zvanju na katedri za kulturologiju Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U razdoblju od 1990. do 2005. godine bio je gradonačelnik Grada Osijeka te u četiri mandata od 1992. do 2008. godine saborski zastupnik u Hrvatskom saboru. Od 2008. do 2011. godine veleposlanik je Republike Hrvatske na Kosovu, od 2011. do 2019. veleposlanik je Republike Hrvatske u Makedoniji, a od 2019. veleposlanik je Republike Hrvatske u Albaniji.