Languages

Inkluzivnost na djelu: Sveučilište u Mostaru unapređuje pristupačnost za studente s invaliditetom

Sveučilište u Mostaru, kao centar znanja i obrazovanja, postavlja temelje inkluzivnosti, te posebnu pažnju posvećuje studentima s invaliditetom, čija iskustva i uspjeh obogaćuju sve aspekte sveučilišnog života i zajednice. Osluškivanjem potreba studenata s invaliditetom koji studiraju na Sveučilištu u Mostaru, utvrđeno je da su prostorne prilagodbe nužne za osiguravanje jednakog iskustva studiranja za sve studente.

Suradnjom Sveučilišta i Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama ''Vedri osmijeh''  nastao je projekt VedriMo za SUM kojemu je između ostalog cilj osiguranje inkluzivnog okruženja unutar akademske zajednice.  Upravo su projektom VedriMo za SUM osigurana sredstva za izgradnju lifta na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike te sufinanciranja lifta u zgradi Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti. Na ovaj način Sveučilište je korak bliže ostvarenju unutar Strategije razvoja.

''Dugogodišnja suradnja Udruge Vedri osmijeh i Sveučilišta u Mostaru, još jednom je urodila plodom i sretni smo što možemo zajedno implementirati projekt Vedrimo za SUm, koji je od izrazite važnosti za studente i osobe s invaliditetom. Suradnja između nevladinog sektora i javnih institucija je nužna za istinske promjene i stvaranje inkluzivnog društva i mi se nadamo da je ovo samo početak zajedničke priče koja će donijeti veliki broj promjena“, istaknula je Matea Kegelj, projekt koordinatorica

''Sveučilište koje pruža potporu i podržava studente s invaliditetom ne samo da ispunjava svoju temeljnu misiju obrazovanja već i jača svoj društveni i moralni kapital. Kroz integraciju inkluzivnosti u sve aspekte sveučilišnog života, stvara se okruženje gdje se svi studenti, bez obzira na njihove sposobnosti, osjećaju dobrodošlo i podržano na njihovom putovanju prema znanju i osobnom rastu'', kazao je Marijan Tustonja, voditelj Ureda za studente s invaliditetom.

Na radnom su sastanku nazočili prof. dr. sc. Zdenko Klepić prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Vesna Kazazić, pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja Sveučilišta u Mostaru, Marijan Tustonja, voditelj Ureda za studente s invaliditetom, predsjednica upravnog odbora Udruge Vedri osmijeh Danijela Kegelj te Matea Kegelj, koordinatorica projekta VedriMo za SUM.

Kada je riječ o arhitektonskoj pristupačnosti, pet ustrojbenih jedinica je prilagođeno osobama s invaliditetom, a njih šest još uvijek zahtijevaju potpunu prilagodbu na čemu Sveučilište intenzivno radi, a jedan od pokazatelja jest da je to jedan od ciljeva unutar Strategije razvoja Sveučilišta u Mostaru za 2023. - 2028. Studenti s invaliditetom svojom predanošću i hrabrošću predstavljaju važan i inspirativan dio sveučilišne zajednice. Stoga, Sveučilište u Mostaru svojim primjerom želi povećati zastupljenost osoba s invaliditetom u sustavu visokoga obrazovanja. /sum.ba/