Languages

SUM sudjelovao u prvoj radionici o komunikacijskoj strategiji za EUPeace

Održana je prva radionica na temu izrade komunikacijske strategije za Alijansu EUPeace u Frankfurtu. Dvodnevna radionica okupila je predstavnike svih devet partnerskih sveučilišta: Sveučilište u Mostaru (Bosna i Hercegovina), University of Marburg - Philipps-Universität Marburg (Njemačka), Univerzitet u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), Justus Liebig University Giessen (Njemačka), Comillas Pontifical University (Španjolska), Çukurova Üniversitesi (Turska), University of Calabria (Italija), University of Limoges (Francuska) te University of West Bohemia (Češka).

Cilj radionice bio je poticanje međusobnog razumijevanja i suradnje između svih partnerskih sveučilišta te uspostava komunikacijske strategije za EUPeace u ostvarivanju konačne misije doprinosa miru, pravdi i inkluziji u europskoj sveučilišnoj zajednici.

Prvi dan radionice fokusirao se na predstavljanje planova za uspostavu Ureda za komunikaciju Alijanse EUPeace, uvođenje pojedinačnih ureda za komunikaciju, komunikacijskih kanala, te strukture na svakoj pojedinačnoj partnerskoj instituciji. Posebna pažnja posvećena je okruglom stolu na temu: "Izgubljeno u prijevodu?! Poteškoće komunikacije, jezika i pitanja prijevoda u europskim sveučilišnim savezima." Tijekom prvog dana održane su i sesije s izlaganjima od strane Ernesta Exposita (Europsko sveučilište UNITA), Doerte Weig (SIRIS Academic), Christine Friesen (Njemačka nacionalna agencija DAAD), Anne Thorwart (CIVIS Alliance).

Drugi dan donio je podjelu partnerskih sveučilišta u tri grupe koje su aktivno razvijale ideje, raspravljale i vizualizirale razvoj EUPeace u kontekstu komunikacijske strategije. Radionica je pružila iznimnu priliku za izgradnju jačih prijateljstava među svim partnerskim sveučilištima, potičući razumijevanje raznolikosti i sličnosti među svim dionicima unutar saveza EUPeace. Ova inicijativa predstavlja značajan korak prema pronalaženju zajedničkog jezika za EUPeace kako bi promicao mir, suradnju i održivost u europskom kontekstu.

Ispred Sveučilišta u Mostaru radionici su nazočili Voditelj Ureda za studente s invaliditetom Marijan Tustonja, Ana Šuman iz Ureda za međunarodnu suradnju i Lea Kraljević ispred Ureda za odnose s javnošću. /sum.ba/