Languages

Sveučilište u Mostaru sudjelovalo na AESI forumu: Sveučilišna i diplomatska suradnja za promicanje dijaloga i mira

Sveučilište u Mostaru sudjelovalo je na Forumu s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom Izazovi za mir: Liderstvo Europske Unije na Balkanu u organizaciji Europske asocijacije međunarodnih studija (AESI) te u suradnji s Centrom za više obrambene studije (CASD), talijanskim Ministarstvom vanjskih poslova i međunarodne suradnje i Europskom unijom (Delegacija Europske komisije u Italiji i Europski parlament u Italiji). Ovogodišnji Forum usredotočio se na temu liderstva Europske unije na Balkanu s ciljem promicanja dijaloga i mira te je u razdoblju od 19. do 20. veljače okupio predstavnike Ujedinjenih naroda, Komisije i Europskoga parlamenta, diplomatske stručnjake, veleposlanike, akademike i predstavnike sveučilišnih zajednica te studente.

Na AESI forumu, u sklopu sesije posvećene Sveučilišnoj suradnji i mirovnom procesu na Balkanu, predstavnici Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Sanja Bijakšić, prorektorica za međunarodnu suradnju, te prof. dr. sc. Dražen Barbarić, dekan Filozofskog fakulteta, aktivno su sudjelovali. Ovo sudjelovanje označava značajan korak prema jačanju veza između akademske zajednice i europskih institucija u promicanju vrijednosti mira, dijaloga i stabilnosti.

Prorektorica Bijakšić u svome izlaganju predstavila je dinamične inicijative međunarodne suradnje Sveučilišta u Mostaru. Programi nastali kroz Jean Monnet projekte, poput Poslovanja s EU i Europskih studija, čine temelj za raznolike programe koji odražavaju snažno opredjeljenje prema europskim vrijednostima. Posebno je istaknula izvrsnu suradnju Sveučilišta u Mostaru s veleposlanstvima diljem Europe i svijeta koja igra ključnu ulogu u jačanju međunarodnih veza. Prorektorica je, nadalje, predstavila misiju i viziju alijanse EUPeacea, Europskoga sveučilišta za mir, pravdu i inkluzivna društva, u kojoj Sveučilište sudjeluje. Posebna pažnja vjerskomu dijalogu te mirovnome procesu u Bosni i Hercegovini odražava se kroz kolegije kao što je Međuljudski konflikti i njihovo rješavanje koji se izvodi na Filozofskome fakultetu. Naglasila je kako je Sveučilište u Mostaru duboko predano europskim vrijednostima te podržava aktivnosti Europske komisije usmjerene k društvenoj inkluziji, jednakosti i prevenciji svih oblika diskriminacije i uznemiravanja.

Dekan Barbarić u svome izlaganju usredotočio se na trenutačnu situaciju u odnosima između Bosne i Hercegovine i Europske unije te istaknuo da je otvaranje pregovora ključna prilika za EU da postane geopolitički akter na Zapadnome Balkanu i da ostvari značajan reformi potencijal koji posjeduje. Za građane BiH sam proces pregovaranja bit će mnogo važniji nego formalno članstvo jer će na svojoj koži osjetiti izuzetan napredak u svakome segmentu društvene i političke sfere. Akademska zajednica mora ostati generator europeizacije, ekspertnim znanjima usmjeravati pregovarački proces, te građanima osigurati racionalan pristup i razumijevanje procesa pristupanja EU-u, kako se potonja ne bi pogrešno percipirala kao panaceja koja će riješiti sve naše interne probleme.

Pored predstavnika visokoškolskih institucija iz regije na forumu sudjelovale su i istaknute javne osobe iz svijeta politike i diplomacije, među kojima su dr. Carlo Corazza, direktor Europskoga parlamenta u Italiji, dr. Antonio Parenti, voditelj Predstavništva Europske komisije u Italiji, i prof. dr. Massimo Maria Caneva, predsjednik AESI-ja. /sum.ba/