Languages

Održano predavanje Zvonke Pandžića o temi „Marko Marulić – roditelj i preporoditelj hrvatskoga humanizma“

Studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru vidjeli su autoportret i minijature Marka Marulića tijekom predavanja filozofa i filologa Zvonke Pandžića o temi Marko Marulić - roditelj i preporoditelj hrvatskoga humanizma – Prva izložba slikara Marka Marulića.

„Autoportret Marka Marulića je iz 1489., a minijature njegova oca Nikole iz 1440. godine. Slike se čuvaju u Veneciji“, kazao je Pandžić.

Studentima je Pandžić pokazao originalne prvotiske Marulićeve Institucije iz 1506. i 1513. godine te je predstavio i šest novih pjesama Marka Marulića. „Marulić je po Danteovu kodu Božanstvene komedije ispjevao svoju Juditu i to je jedna posve nova dimenzija i interpretaciji Judite, ali i ostalih njegovih dijela“, kazao je Pandžić.

Zvonko Pandžić je filozof i filolog, profilirani istraživač europske renesanse i hrvatskoga humanizma, stručnjak za filozofiju jezika i povijest (meta)jezičnih ideja. Nakon više od 15 godina istraživanja po europskim i hrvatskim knjižnicama i arhivima, otkrio je brojna nepoznata djela Marka Marulića u rukopisu na hrvatskom i latinskom jeziku te mnoge inkunabule iz njegove privatne biblioteke s rubnim bilješkama i minijaturama.

Predavanje je dio ciklusa predavanja koja se održavaju na Filozofskom fakultetu pod nazivom Mostarski filološki susreti.