Languages

Novo razdoblje suradnje: SUM i Masaryk Sveučilište u Brnu jačaju suradnju na području digitalizacije i cyber sigurnosti

Izaslanstvo Sveučilišta Masaryk u Brnu posjetilo je Sveučilište u Mostaru i tom prigodom sastalo se s vodstvom Sveučilišta u Mostaru na čelu s rektorom Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoranom Tomićem. Sveučilište u Mostaru i Sveučilište Masaryk u Brnu tijekom sastanka ostvarili su značajan korak prema jačanju postojećih akademskih veza i suradnje potpisivanjem memoranduma o razumijevanju. Potpisnici memoranduma su rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić i rektor Sveučilišta Masaryk prof. dr. sc. Martin Bareš, a uz njih sastanku su nazočili prorektor za internacionalizaciju Sveučilišta Masaryk prof. dr. sc. Petr Suchý, prorektorica za međunarodnu suradnju SUM-a prof. dr. sc. Sanja Bijakšić, voditeljica ureda za međunarodnu suradnju Inja Stojkić i voditeljica ureda za međunarodni ranking Tonina Ibrulj.

Memorandum o razumijevanju između Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišta Masaryk otvara vrata brojnim aktivnostima koje uključuju surađivanje na razvoju novih studijskih programa s naglaskom na IT područje i digitalizaciju koji će obogatiti obrazovnu ponudu obje visokoobrazovne institucije. Zajednička istraživanja, obuka nastavnog osoblja i stručnjaka, kulturni i razvojni programi, razmjena publikacija, zajedničke konferencije, tehnološka dostignuća i druge aktivnosti od zajedničkog interesa također će biti dio ovog partnerstva.

Tijekom sastanka, razgovaralo se o budućim projektima i planovima provođenja aktivnosti u okviru suradnje između Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišta Masaryk u Brnu, a posebna pažnja usmjerena je razvijanju područja cyber sigurnosti, digitalizacije te primjene UI u svrhu zajedničkih tehnoloških dostignuća.

Sveučilište u Mostaru i Masaryk Sveučilište imaju već potpisan sporazum u okviru  Erasmus plus programa koji omogućava razmjenu studenata te nastavnog i nenastavnog osoblja, a očekuje se da će ova suradnja donijeti dodatne prednosti na obje strane ovoga puta s naglaskom na razmjenu znanja, stvaranje novih istraživačkih mogućnosti te unaprjeđenje znanosti i prakse u cijelosti. /sum.ba/