Languages

Održan 12. Regionalni kongres studenata socijalnog rada

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održan je 12. Regionalni kongres studenata socijalnog rada na temu „Potreba za socijalnim radom u odgojno-obrazovnim ustanovama“. Kongres okuplja studente, buduće profesionalce iz oblasti socijalnog rada s ciljem razmjene znanja i iskustava, kao i novih ideja vezanih za struku.

Kongres se održava na regionalnoj razini i okuplja sudionike s brojnih studija socijalnog rada diljem regije. Tradicionalno se organizira od 2013. godine, a svake godine titulu domaćina ima novi grad, novo Sveučilište. Ove godine tu čast su dobili studenti socijalnog rada Filozofskoga fakulteta SUM-a. Teme koje se obrađuju na Kongresu obuhvaćaju različite aspekte socijalnog rada, kao što su prava djece, podrška obiteljima, rješavanje socijalnih problema, rad s ranjivim skupinama i drugi relevantni aspekti ove discipline.

Klub studenata socijalnog rada organizirao je 12. Regionalni kongres na kojem su se okupili studenti iz različitih gradova diljem regije (Beograd, Tuzla, Ljubljana, Osijek, Banja Luka i Novi Sad) te su predstavili izabrane teme iz područja socijalnog rada, od kojih je najveći fokus bio na temama iz područja socijalnog rada u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Studenti su imali priliku sudjelovati, poslušati različita predavanja te razmjenjivati iskustva, mišljenja i stavove vezane za različite teme koje su bile izložene tijekom programa. Tema ovogodišnjeg kongresa uključivala je socijalni rad u školama, vršnjačko nasilje nekada i sada, preventivni programi u školama, ovisnosti modernog doba, LGBTQIA+ i socijalni rad, multikulturalnost u socijalnom radu, transformacija obitelji u suvremenom svijetu i socijalni rad i mediji.

Veliki fokus se stavljao na ulogu socijalnih radnika u odgojno-obrazovnim ustanovama. „Socijalni radnik u školama ima sljedeće zadatke: dijagnozu individualnog socijalnog položaja učenika, poticanje kontakata među učenicima, savjetovanje i poticanje učeničkog suodlučivanja, utvrđivanje socijalnih konflikata, rasprava o njima i njihovo rješenje, poticanje socijalnog angažmana učenika, savjetovanje nastavnika, pripremanje učenika za svijet rada. Uz to, razvijaju programe prevencije nasilja, zlostavljanja ili ovisnosti te pružaju edukaciju učenicima o važnim socijalnim vještinama i pravilnom ponašanju“ kazali su ovogodišnji domaćini Regionalnog kongresa studenata socijalnog rada.