Languages

Studentski zbor Filozofskog fakulteta informirao studente o mogućnostima za sudjelovanje u tijelima SUM-a te o razvoju karijere

Predsjednica Studentskog zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Draga Nikolić informirala je studente o mogućnostima za sudjelovanje u tijelima SUM-a te o razvoju karijere.

Nikolić je objasnila što je Studentski zbor svake ustrojbene jedinice, Studentski zbor Sveučilišta, Alumni klub, koji je cilj osnivanja klubova ili udruga studenata te koja je svrha Karijernog savjetovališta Sveučilišta u Mostaru.

Studentski zbor svake ustrojbene jedinice se bavi štićenjem prava svojih studenata, pomaganju u stvaranju projekata za dobrobit studenata, stvaranju projekata za unapređenje ugleda kako svog tijela i ostalih studenata tako i svoje ustrojbene jedinice. Djeluju u odboru za osiguranje i unapređenje kvalitete fakulteta te iznose prijedloge, mišljenja studenata i zastupaju interese svojih kolega.

Studentski zbor na početku svake akademske godine provodi izbore na svojim ustrojbenim jedinicama gdje bi studenti trebali doći i glasati za željene kandidate koji ih kroz tu ak. godinu i predstavljaju u vrhovnim tijelima i brinu o njihovim interesima. Sastoji se od predsjednika, zamjenika, trećeg člana senata te studenata predstavnika/zamjenika pojedine godine. Studenti predstavnici Studentskog zbora ustrojbene jedinice (predsjednik, zamjenik te treći član senata) su ravnopravni članovi Znanstveno-nastavnog vijeća svoje ustrojbene jedinice kao i dekan, prodekani, profesori, asistenti te kao takvi imaju pravo iznošenja svog mišljenja, obranu studentskih prava te promicanju studentskih aktivnosti. Sudjeluju u promicanju fakulteta te pomažu ostalim u unapređivanju kvalitete nastave.

Studentski zbor Sveučilišta je najviše predstavničko tijelo studenata, a cilj je štititi i promicati prava i interese studenata. Zastupa sve studente, iznosi prijedloge i mišljenja studenata te nastoji unaprijediti kvalitetu studiranja na sveučilištu. Studentski zbor Sveučilišta čine na vrhu predsjednik, zamjenik i treći član senata, a ostali članovi su predsjednici i zamjenici studentskih zborova ustrojbenih jedinica.

Svaka ustrojbena jedinica ima svoje klubove/udruge studenata koji djeluju, najviše, na razini svoje ustrojbene jedinice, a svojim projektima se trude doprijeti do šire publike, poput cjelokupnog Sveučilišta. Svaka od njih ima za cilj promociju svog studija, promociju svog znanja te provođenje projekata s kojima mogu pokazati svoje područje znanosti. Neprofitnog su karaktera te se financiraju, ponajviše, iz budžeta Studentskog zbora. Što se tiče Filozofskog fakulteta, na njemu djeluje ukupno 12 udruga.

Alumni klub se sastoji od bivših studenata koji ostaju u kontaktu sa svojom ustrojbenom jedinicom nakon završetka studija. Predstavlja umreženu akademsku zajednicu bivših studenata. Članom mogu postati svi nakon završetka svog studija, bio to prvi, drugi ili treći ciklus, a cilj kluba je uključivanje bivših studenata u aktivnosti i razvoj fakulteta te im pružiti informacije o novim programima obrazovanja. Oni mogu pomoći u osmišljavanju strategije razvoja fakulteta i promocije sveučilišta. Pored toga, navodi se i razvijanje suradnje između fakulteta i tvrtki ili organizacija u kojima rade bivši studenti; razmjena stručnih i poslovnih informacija iskustava između članova alumni kluba; održavanje pozvanih predavanja stručnjaka iz prakse; povezivanja studenata Filozofskog fakulteta i tržišta rada; omogućavanje održavanja terenske i praktične nastave u institucijama u kojima su zaposleni završeni studenti Filozofskog fakulteta; organiziranje konferencija, okruglih stolova i sl.

Karijerno savjetovalište Sveučilišta u Mostaru je osnovano zbog ciljeva kao što su rad s budućim, postojećim i bivšim studentima (ponajprije individualno savjetovanje studenata o usavršavanju i razvoju karijere – profesionalno informiranje), održavanja radionica na temu izrade životopisa, motivacijskih pisama, provođenja intervjua sa svrhom pripreme studenata za tržište rada i sl. Ovdje se mogu ubrajati zajedničke aktivnosti sa ostalim udrugama poput Alumni kluba, centra za cjeloživotno učenje, ureda za unapređenje osiguranja kvalitete i sl.