Languages

SUM i Institut za intelektualno vlasništvo BiH: Početak strateške suradnje za zaštitu prava intelektualnog vlasništva na Sveučilištu

Sveučilište u Mostaru i Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine održali su svoj prvi službeni sastanak s ciljem poticanja i intenziviranja zajedničkog rada i aktivnosti na području intelektualnog vlasništva u okviru Ureda za intelektualno vlasništvo SUM-a. Sastanak su predvodili rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić i ravnatelj Instituta Josip Merdžo, a uz njih su sastanku nazočili prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom SUM-a, prof. dr. sc. Zdenko Klepić i voditeljica Ureda za intelektualno vlasništvo SUM-a, dr. sc. Nikolina Maleta, dok je izaslanstvo Instituta uz ravnatelja Merdžu činio zamjenik ravnatelja Zdravko Kašiković i pomoćnica ravnatelja Instituta Vesna Vuletić Bebek.

Sastanak je označio početak razgovora i suradnje koja ima za cilj osiguravanje, prepoznavanje i zaštitu intelektualnog vlasništva na Sveučilištu u Mostaru. Jedan od glavnih zaključaka ovog sastanka bio je rad na izradi i usvajanju Politika intelektualnog vlasništva na Sveučilištu u Mostaru. U tom kontekstu, naglašena je i potreba za formuliranjem sveučilišnog pravilnika koji bi bio usklađen s međunarodnim standardima i smjernicama koje propisuje Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO). Pravilnik o intelektualnom vlasništvu SUM bi trebao omogućiti istraživačima, profesorima i studentima da bolje razumiju svoja prava i obveze te da se efikasnije koriste zaštitom svojeg kreativnog i inovativnog rada.

Dodatno, dogovoreno je potpisivanje memoranduma o suradnji između SUM-a i Instituta za intelektualno vlasništvo BiH kako bi se formalizirala suradnja i osigurala dugoročna podršku u radu i razvoju aktivnosti na području intelektualnog vlasništva, kao i pružanju stručne pomoći u zaštiti i komercijalizaciji znanstvenih rezultata. Također, na sastanku je zaključeno kako će Sveučilište u Mostaru uskoro uputiti nekoliko zahtjeva prema Institutu za zaštitu sveučilišnih vrijednosti i nematerijalne imovine. Planirane su i zajedničke edukacije koje bi obuhvaćale teme vezane za intelektualno vlasništvo, a koje bi bile namijenjene studentima, profesorima i istraživačima, s ciljem povećanja svijesti o važnosti intelektualnog vlasništva i pružanja praktičnih znanja o zaštiti i upravljanju intelektualnim pravima i tvorevinama.

Suradnja između Sveučilišta u Mostaru i Instituta za intelektualno vlasništvo BiH predstavlja značajan iskorak SUM-a u stvaranju poticajnog okruženja za inovacije i znanost obzirom da moderni obrazovni sustav, suvremena dostignuća i inovacije zahtijevaju jasnu strategiju zaštite. Sveučilište u Mostaru je prepoznalo tu potrebu te potrebu za intenziviranjem rada s Institutom, kako bi se osiguralo prepoznavanje i zaštita nematerijalnih dobara u svome nastavnom i znanstveno-istraživačkom procesu. /sum.ba/