Prof. dr. sc. Damir Boras

Email: dboras@unizg.hr

Ured: 62

Konzultacije: Konzultacije će se održati po dolasku gostujućeg profesora ili putem email-a.

Biografija

Ustanova zaposlenja

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

 

Biografija (kratki opis kretanja u struci)

Diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, smjer Radiokomunikacije, s temom Laseri u komunikacijama (1974.). Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, pri Odsjeku za informacijske znanosti, s temom Teorija i pravila segmentacije teksta na hrvatskom jeziku (1998.).

 

Znanstvena i stručna djelatnost

Rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Glavni je urednik međunarodnog znanstvenog časopisa Studia lexicogra-phica, Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža (od 2007.).

Na međunarodnom natjecanju iz poznavanja klasične kulture i jezika (klasičnog grčkog i latinskog) u San Remu u Italiji u svibnju 1970. godine je kao maturant Klasične gimnazije u Zagrebu osvojio zlatnu medalju. Kao student treće godine Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu dobio je Rektorovu nagradu za rad Daljinska komunikacija s računalom (1973.).

Projekti:

Sudjelovao je i sudjeluje kao istraživač na više projekata pri Ministarstvu znanosti (od 1990. do danas). U Upisniku znanstvenih radnika upisan je pod brojem 4513.

  • voditelj projekta za primjenu informacijske tehnologije Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Portal hrvatskoga računalnoga nazivlja (2004.-2005.)
  • voditelj znanstvenog projekta Ministarstva znanosti i tehnologije RH Hrvatska rječnička baština i prikaz rječničkoga znanja (2002.-2006.)
  • glavni istraživač na međunarodnom projektu uz potporu UNESCO-a Croatian dictionary heritage (2003.-2006.) 
  • od 2005. do 2008. u Nacionalnom rodoslovnom centru d.o.o., jedan od voditelja leksikografskog projekta Enciklopedija hrvatskih prezimena (projektom je pripremljeno izdavanje enciklopedije koja sadrži 10.312 najčešćih hrvatskih prezimena, pri čemu je tekst gotovo u potpunosti računalno generiran)
     

Vodio je ili sudjelovao u više projekata za primjenu i uvođenje informatičke tehnologije u visokoškolskom, srednjoškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju, izdavaštvu i pravosuđu.

  • Od 1988. do 1990. vodio je projekt kompjuterizacije sustava Gradskih knjižnica.
  • Od 1994. do 2004. u hrvatskoj vodećoj izdavačkoj, savjetodavnoj i revizijskoj tvrtki TEB poslovno savjetovanje d.o.o. vodio je više projekata uvođenja računalnog publiciranja njihovih izdanja i baza podataka.
  • Od 1995. do 2002. tvrtki Inženjerski biro d.d. vodio je projekt internetskog publiciranja registra pravnih propisa.

 

Popis objavljenih radova

Popis objavljenih radova može se pogledati u Registru radova Sveučilišta u Mostaru, http://is.sve-mo.ba/registar.html