Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

“Studij novinarstva na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru mi je bio jedan od najboljih i važnijih razdoblja moga života“, kazala je za Običan radio Monika Ćubela Savić, mag. novinarstva, novinarka u Federalnoj novinskog agenciji (FENA) i članica Alumni kluba Filozofskog fakulteta SUM-a.

„Upravo u studentskom razdoblju spoznajemo sebe i što ćemo raditi tijekom cijelog života, što će nas definirati. Meni je drago da sam za taj put izabrala Filozofski fakultet i studij Novinarstva. Nakon studija sam iznijela dobro znanje i dobro iskustvo za tržište rada i konkurentnost.“, kazala je Monika Ćubela Savić.

Trenutno je novinarka na u Federalnoj novinskog agenciji (FENA), prije toga je radila i na državnoj televiziji, na radijskim postajama, tisku i kao glasnogovornica određenih manifestacija. „Sve to je našlo temelje u studiju i pokazatelj je koliko nas studij pripremi za sve sfere, a na nama je gdje ćemo se pronaći i što ćemo odabrati“, istaknula je Monika Ćubela Savić.

Zašto je Monika odabrala studij novinarstva ispričala je za slušateljima Običnog radija. “Oduvijek sam maštala da budem teta u toj kutiji koja priča. Svoje početke sam upravo imala na Običnom radiju i tu sam upoznala radijsko novinarstvo i zaljubila se u njega. Kasnije sam stekla znanje i na drugim radio postajama poput RTV Herceg-Bosne, na televiziji poput Prve TV, Naše TV, BHRT-a, sada agencijama i Večernjem listu. Ostvarila mi se želja kao djeteta i drago mi je da sam uspjela na tom putu.“

Cilj Aliminista FF je obnoviti i osnažiti povezanost s fakultetom na kojem su diplomirali, a koji je bitno sudjelovao u oblikovanju profesionalnih karijera u njihovim životima.

“Jako je važno za novinarstvo proći praktični dio nastave. Danas novinar nije kako je nekada bilo. Danas novinar mora znati kako snimiti, editirati, objaviti video. Novinar mora biti uključen u sve sfere novinarstva koliko god je to izazovno, ali je opet dinamično. Treba iskoristiti prilike koje nam pružaju nove tehnologije i društveni mediji i na taj način ulagati u sebe i ono što radimo“, kazala Monika Ćubela Savić.

Smatra kako svaki fakultet i svaki studij na Sveučilištu u Mostaru nudi veliki broj, prilika, suradnji puno prakse i teorije. „Moj savjet mladima je da prepoznaju prilike, da traže prilike i da ih zgrabe. Samo tako će sutra izaći spremni na tržište rada“, poručila je Monika Ćubela Savić.

Cijeli razgovor se može poslušati na poveznici https://obican.info/monika-cubela-savic-ostvarila-mi-se-zelja-kao-djeteta-da-budem-novinarka/